130.000 gedenken Armeense genocide in Los Angeles

25/04/15 om 02:48 - Bijgewerkt om 02:48

Vele tienduizenden voornamelijk Armeense betogers zijn in de Amerikaanse stad Los Angeles op straat gekomen om de honderdste verjaardag van de volkerenmoord op de Armeniërs te herdenken. Via de Sunset Boulevard trekken de manifestanten naar het Turkse consulaat in de stad.

130.000 gedenken Armeense genocide in Los Angeles

Massale mars ter herdenking van Armeense genocide in LA © BELGA

De politie telde in totaal 130.000 manifestanten.

De betogers zwaaiden met Armeense vlaggen terwijl ze het meer dan tien kilometer lange traject aflegden. Via boodschappen op borden en spandoeken eisten ze gerechtigheid van Turkije. Ook bedankten ze de landen die de Armeense genocide erkend hebben. In de wijk Little Armenia werd een gedenkteken voor de slachtoffers ingehuldigd.

Tijdens een ceremonie die voor de start van de betoging gehouden werd, klonk luid boegeroep toen de naam van de Amerikaanse president Barack Obama genoemd werd. De betogers verwijten hem dat hij weigert om het woord "genocide" te gebruiken bij de omschrijving voor de slachtpartij tegen zowat 1,5 miljoen Armeniërs tijdens de Eerste Wereldoorlog.

Turkije ontkent dat het Ottomaanse Rijk zich destijds schuldig heeft gemaakt aan het systematisch uitmoorden van de Armeense bevolking en weigert dan ook te spreken van een genocide. Armenië, verschillende historici en een twintigtal landen doen dat wel.

In Los Angeles wonen meer dan 200.000 mensen van Armeense afkomst. Het is daarmee de stad met de grootste Armeense gemeenschap in de VS.

(Belga/RR)

Lees meer over:

Onze partners