13 doden bij schietpartij op VS-marinebasis in Washington, schutter had mentale problemen

© AFP

In een gebouw van de Amerikaanse marine in Washington DC zijn dertien mensen omgekomen na een schietpartij. Er vielen acht gewonden. De schutter is inmiddels geïdentificeerd als Aaron Alexis, een 34-jarige man uit de staat Texas met mentale problemen.

Er zijn 13 mensen omgekomen bij het schietincident op de Naval Yards-basis van de Amerikaanse marine in Washington DC, inclusief de schutter. Er vielen ook acht gewonden. Aaron Alexis, de dode schutter, kwam uit Fort Worth, nabij Dallas. Hij werd geïdentificeerd aan de hand van vingerafdrukken. De politie tast voorlopig in het duister over zijn motieven.

Wel bekend is dat Alexis een verleden had van mentale problemen, wangedrag en misbruik van vuurwapens. Alexis was een marine-mechanicien die in 2011 uit actieve dienst ontslagen werd nadat hij een kogel door het plafond van zijn benedenbuur had geschoten. Hij verklaarde dat dat per ongeluk gebeurd was. In 2004 werd hij gearresteerd in Seattle nadat hij een pistool had gebruikt om de banden van een wagen die op zijn oprit stond geparkeerd lek te schieten. Hij zei toen dat hij een ‘woede-blackout’ had gekregen.

Vrienden beschrijven Alexis in de Amerikaanse pers als een man met mentale problemen. Hij had last van woedeaanvallen. Zijn familie vertelde aan de krant The Washington Post dat hij leed aan post-traumatische stress, een kwaal die hij zou opgelopen hebben toen hij als vrijwilliger had deelgenomen aan de reddingswerken na de aanslagen van 9/11. Of dat verhaal klopt, is vooralsnog onbevestigd.

Alexis kwam de Naval Yards binnen met een geldige identificatiekaart. Hij was vier maanden geleden naar Washington verhuisd om te werken voor The Experts, een onderaannemer van het informaticabedrijf Hewlett-Packard dat de computersystemen van de Amerikaane marine onderhoudt. Naar verluidt was hij ontevreden omdat hij niet op tijd betaald was.

Slechts één schutter

Naast de gedode schutter werd er een tijdlang gezocht naar een tweede dader. Die mogelijkheid blijft formeel open, maar de politie gaat er ondertussen vanuit dat Aaron Alexis alleen handelde. Aanvankelijk was er zelf sprake van drie daders, maar de derde verdachte gaat na verhoor vrijuit.

De gebouwen zijn afgesloten en het personeel is in veiligheid gebracht. De basis van Washington telt zo’n 3.000 werknemers. Enkel wegen in de buurt die eveneens een tijdlang afgesloten waren, zijn weer vrijgegeven.

De schoten werden afgevuurd om 8.20 uur plaatselijke tijd. Volgens de burgemeester van Washington ging het hier om een “geïsoleerd incident” en waren er geen andere instellingen bij betrokken.

Ook de straten rond het gebouw werden afgesloten, en een basisschool in de buurt werd om veiligheidsredenen ontruimd. Op de Ronald Reagan-luchthaven in Washington D.C. werden alle uitgaande vluchten geannuleerd.

Op de site van de Navy Yard in Washington ligt het hoofdkwartier van het Naval Sea System Command (NAVSEA), bevoegd voor het ontwikkelen en het uitwerken van de Amerikaanse schepen en onderzeeërs.

‘Onvoorstelbaar geweld’ (Obama)

De Amerikaanse president Barack Obama heeft beloofd de families bij te staan “van zij die pijn gedaan zijn”. “Dit zijn mannen en vrouwen die op weg waren naar hun werk”, aldus Obama.

“Dat houdt in dat ze ons allemaal beschermen. Ze zijn patriotten, kennen de gevaren van in het buitenland te dienen. Maar vandaag kregen ze te maken met onvoorstelbaar geweld dat ze thuis niet verwacht hadden”

De president riep in zijn toespraak op tot een onderzoek tot op het

bot door lokale en federale autoriteiten. “We zullen er alles aan doen opdat ieder die deze laffe daad heeft uitgevoerd verantwoordelijk wordt gehouden.”

(Belga/YD/TE/TV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content