'129 kinderen vermist sinds ontruiming vluchtelingenkamp Calais'

04/04/16 om 14:22 - Bijgewerkt om 14:22

Sinds de afbraak van een deel van het vluchtelingenkamp in Calais zijn 129 kinderen van de radar verdwenen. 'Het is moeilijk om niet het ergste te denken.'

'129 kinderen vermist sinds ontruiming vluchtelingenkamp Calais'

Jonge migrant in Callais © Reuters

Sinds de afbraak van een deel van het vluchtelingenkamp in Calais, zijn nog steeds 129 kinderen vermist, meldt de Britse organisatie Help Refugees.

'We zijn erg bezorgd over het grote aantal niet-begeleide minderjarigen die van de radar is verdwenen', citeert de The Independent de organisatie. 'Het is onaanvaardbaar dat we sinds de ontruiming van het kamp niet weten waar deze jongeren zijn. Daarom roepen wij de Franse overheid op, onmiddellijk actie onder te nemen. Zij moeten een systeem op touw zetten zodat de 294 kinderen die op dit moment alleen in het kamp verblijven, geregistreerd worden en zo de garantie op bescherming krijgen.'

Britse droom

Momenteel wonen er zo'n 4.946 vluchtelingen in Calais. 1.400 van hen verblijven in containers, geplaatst door de Franse overheid.

'Tijdens de evacuatie van het kamp zo'n maand geleden deed de overheid niets om de niet begeleide minderjarigen op te vangen. Zij worden aan hun lot overgelaten', klinkt het. De ontruiming van het zuidelijke deel van het kamp gebeurde niet zonder slag of stoot. Het kwam tot schermutselingen tussen de politie enerzijds en migranten en activisten anderzijds. De tenten en barakken werden met zwaar materieel platgewalst. De meeste migranten verhuisden toen naar het noordelijk deel van het kamp. Terwijl een minderheid ervoor koos om - bij gebrek aan alternatief - asiel aan te vragen in Frankrijk en de 'Britse droom' op te geven.

Verkrachting

Volgens cijfers van Europol is het aantal minderjarige vluchtelingen dat de afgelopen twee jaar verdween in Europa opgelopen tot 10.000. Hulpverleners vrezen voor de gezondheid van deze kwetsbare jongeren. 'Het is moeilijk om niet het ergste te denken', vertelt Libby Freeman van de grassroots campaign Calais Action aan The Telegraph.

Afgelopen maand raakte ook al bekend dat verschillende kinderen het slachtoffer waren geworden van verkrachting in de 'jungle' van Calais. Volgens vrijwilligers haalt de politie simpelweg de schouders op en grijpt ze zelden in. 'De ouders van deze kinderen , vaak op de vlucht voor oorlog, dachten dat ze hier een beter leven zouden leiden en dan worden ze verkracht. Zoiets is toch afschuwelijk.'

De gemiddelde leeftijd van de minderjarigen in het kamp is 14,2 jaar oud. Het jongste kind is slechts een maand oud. De jongste niet-begeleide minderjarige is een 8-jarige. (AVE)

Onze partners