121 journalisten gedood in 2012: ‘Situatie is hopeloos’

© Reuters

In 2012 zijn 121 journalisten om het leven gekomen bij aanslagen of tijdens vuurgevechten. De meeste slachtoffers vielen in Syrië.

In 2012 zijn 121 journalisten om het leven gekomen bij aanslagen of tijdens vuurgevechten. Dat meldt de Internationale Federatie van Journalisten (IFJ). De meeste slachtoffers vielen in Syrië.

Dat aantaal is het resultaat van het “systematische onvermogen van de overheden en van de Verenigde Naties om hun verantwoordelijkheden te nemen en journalisten te beschermen”, luidt het. In 2011 kwamen 107 journalisten om, in 2010 waren dat er 94 en het jaar daarvoor 113. Het dodental van 2012 is opnieuw een bewijs dat de overheden niet ingrijpen, luidt het. “De overheden en de Verenigde Naties reageren hoogstens met enkele beschuldigingen, een oppervlakkig onderzoek en onverschilligheid.”

IFJ voegt nog toe dat de journalisten in de meeste gevallen geviseerd worden om hen het zwijgen op te leggen. In Syrië vielen de meeste doden (35), gevolgd door Somalië (18), Pakistan (10) en Mexico (10).

De Verenigde Naties kwamen vorige maand nog samen tijdens een conferentie om een actieplan op te stellen om de veiligheid van journalisten te verbeteren en het probleem van de straffeloosheid op te lossen. “We verwachten concrete resultaten naar aanleiding het VN-plan”, aldus het IFJ. “De situatie is zo hopeloos dat het noodzakelijk is om actie te ondernemen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content