11 aanslagen zoals Parijs verijdeld vorig jaar, zegt Franse regering

25/01/16 om 00:56 - Bijgewerkt om 07:07

Het voorbije jaar zijn in Frankrijk verschillende aanslagen zoals die van Parijs verijdeld, zegt de Franse minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve. Intussen publiceert Islamitische Staat (IS) een nieuwe video waarin de negen terroristen die betrokken waren bij de aanslagen in Parijs te zien zijn terwijl ze gijzelaars onthoofden en doodschieten.

11 aanslagen zoals Parijs verijdeld vorig jaar, zegt Franse regering

Bilal Hadfi © /

Bernard Cazeneuve

Bernard Cazeneuve © AFP

Het voorbije jaar zijn in Frankrijk verschillende aanslagen zoals die van Parijs verijdeld, bevestigde de Franse minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve zondag in een uitzending van France 5.

Hij heeft het over 'elf aanslagen die werden verijdeld, zes sinds de lente', waaronder een moordpartij op straat en een aanval op een concertzaal. Dat was ook de werkwijze die gehanteerd werd op 13 november 2015 in Parijs, waarbij 130 mensen omkwamen.

Die terreuraanslagen werden later geclaimd door IS. Volgens Cazeneuve was een aantal aanslagen gepland door diegenen die uiteindelijk op 13 november toesloegen.

Noodtoestand

Meer details over de verijdelde aanslagen gaf de minister niet. Het interview zondag handelde over de vraag of de noodtoestand moet verlengd worden, zoals de Franse regering graag zou willen. De bijzondere maatregelen lopen normaal eind februari af.

Volgens Cazeneuve is het verlengen van de noodtoestand nodig in de strijd tegen het terrorisme, maar blijft het een uitzonderingsmaatregel. Hij wees erop dat nog niet alle aanslagplegers van Parijs gevat zijn.

Video

Intussen heeft Islamitische Staat (IS) een nieuwe video gepubliceerd waarin de negen terroristen die betrokken waren bij de aanslagen in Parijs te zien zijn terwijl ze gijzelaars onthoofden en doodschieten. De terroristen uiten ook bedreigingen tegen alle landen die deelnemen aan de internationale coalitie tegen IS in Irak en Syrië.

De videofilm werd gepubliceerd door het Al-Hayat mediacenter, dat de propaganda voor IS verzorgt. Op de beelden, onder de titel 'Dood ze waar u hen tegenkomt', zouden vier Belgen, drie Fransen (of omgekeerd) en twee Irakezen te zien zijn. Het zou gaan om dezelfde mensen die eerder al op een poster van IS prijkten, dus inclusief Bilal Hadfi en Abdelhamid Abaaoud.

Op de beelden is te zien hoe enkele terroristen onthoofdingen uitvoeren en gijzelaars neerschieten. In het Arabisch en het Frans uiten ze bedreigingen tegen 'alle landen die deelnemen aan de anti-jihadistische coalitie onder leiding van de Verenigde Staten'. Op de beelden zou ook een foto getoond worden van de Britse premier David Cameron met een onderschrift dat 'iedereen die zich aan de kant van de ongelovigen zet, het doelwit van onze zwaarden wordt'.

Abdelhamid Abaaoud

Abdelhamid Abaaoud © /

De negen jihadisten worden beschreven als 'leeuwen' die Frankrijk op de knieën kregen. De video toont ook beelden van de aanslagen in Parijs en de politieoperaties nadien.

Vermoedelijk 'brein'

Volgens onderzoekers van het Amerikaanse Terrorisme Research and Analysis Consortium zou de Fransman Salim Benghalem en niet Abdelhamid Abaaoud het brein zijn achter de aanslagen in Parijs. Dat schrijft De Morgen. Benghalem zou zich nog in Syrië schuilhouden en nieuwe aanslagen plannen.

TRAC analyseert voortdurend data van en over extremistische groepen. Op basis van bronnen bij diverse inlichtingendiensten blijkt dat bij alle recente IS-aanslagen in Europa telkens dezelfde organisatoren terugkeren. Directeur Veryan Khan: 'Wat bij elke aanslag telkens omschreven werd als één groep of één cel, is feitelijk één grote onderneming, die voortdurend via dezelfde logistieke netwerken terroristen tussen Syrië en Europa laat reizen.' Abaaoud, die kort na de aanslagen van 13 november werd gedood bij een vuurgevecht met de politie, is volgens de onderzoekers niet de opdrachtgever van Parijs. Khan: 'Abaaoud was ter plaatse de coördinator, maar beschikte volgens onze bronnen niet over de capaciteiten om alleen een zeer professionele aanslag op deze schaal aan te sturen'.

Veroordeeld

Het vermoedelijke meesterbrein, Salim Benghalem, werd begin deze maand in Frankrijk bij verstek veroordeeld tot vijftien jaar cel voor zijn aandeel in het ronselen van Syriëstrijders.

Justitie in Parijs zoekt hem ook al voor zijn aandeel in de ontvoering van vier Franse journalisten die in Syrië vastzaten tussen juni 2013 en april 2014. Hij werd hierbij bijgestaan door Mehdi Nemmouche, die in mei 2014 naar Europa werd gestuurd om een aanslag te plegen op het Brusselse Joods Museum. Benghalem hield ook nauw contact met de daders van de Charlie Hebdo-aanslagen, op 7 januari 2015. (Belga/KVDA)

Onze partners