10 onheilspellende uitspraken over de vredesconferentie voor Syrië

De verwachtingen over een goede afloop van de vredesconferentie voor Syrië zijn weinig hoopvol. © Reuters
Trui Engels
Trui Engels Journalist Knack

Zowat veertig landen en organisaties zakten af naar het Zwitserse Montreux voor de vredesconferentie voor Syrië die een oplossing moet vinden voor de burgeroorlog. Dat de verwachtingen niet erg hooggespannen zijn, blijkt uit verschillende uitspraken van de deelnemers.

De Syrische burgeroorlog brak drie jaar geleden uit en kostte inmiddels het leven aan 130.000 mensen. Miljoenen Syriërs zijn door het geweld op de vlucht geslagen. Op de vredesconferentie voor Syrië zitten voor het eerst sinds de start van de burgeroorlog vertegenwoordigers van zowel het regime van president Bashar al-Assad als van de oppositie rond de tafel, maar dat betekent nog niet dat de verwachtingen hoopvol zijn, zo blijkt uit de volgende uitspraken.

We zullen niet praten over een politieke oplossing tot Assad opstapt’ (Syrische oppositie)

De president van de Syrische Nationale Coalitie, Ahmad Jarba, schuift het vertrek van al-Assad naar voren als premisse voor verdere gesprekken over het beëindigen van de Syrische crisis. Hij verwijst naar de Verklaring die meer dan anderhalf jaar geleden in Genève het levenslicht zag. ‘Wij steunen Genève I volledig. Dit document maakte duidelijk dat Assad moet opstappen en zijn macht afstaan. We kunnen en zullen niet praten over een politieke oplossing tot dit is ingevuld.’

‘Verraders!’ (Regime-Assad)

De Syrische minister van Buitenlandse Zaken Walid Muallem omschrijft de vertegenwoordigers van de Syrische oppositie als ‘verraders’. ‘Ze beweren het Syrische volk te vertegenwoordigen. Als jullie willen spreken in naam van de Syriërs, dan moeten jullie niet de verraders zijn van het Syrische volk’, klinkt het. ‘Diegenen die in naam van Syrië willen praten, moeten naar Syrië komen (…) en drie jaar het hoofd bieden aan terrorisme.’

‘Er zullen dezer dagen geen mirakels gebeuren’ (Duitsland)

‘Er zullen dezer dagen geen mirakels gebeuren’, stelt de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Frank-Walter Steinmeier. Maar dat er gesproken wordt, vindt hij op zich al belangrijk.

‘Onderhandelingen zullen niet eenvoudig of snel verlopen‘ (Rusland)

De Russische minister Sergej Lavrov zegt dat de onderhandelingen tussen het regime en de oppositie ‘niet eenvoudig of snel zullen verlopen’, maar dat er een ‘historische verantwoordelijkheid’ op hun schouders rust. ‘Ons gemeenschappelijk doel is er in slagen een einde te maken aan het tragisch conflict in Syrië’, aldus Lavrov, die ook uithaalt naar ‘de extremisten die uit de hele wereld afkomstig zijn en die chaos in Syrië zaaien’.

‘Een definitieve politieke oplossing zal zeer moeilijk zijn’ (België)

Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders is naar eigen zeggen ‘zeer pessimistisch’ over de succesvolle afloop van de Syrische vredesonderhandelingen. ‘Een definitieve politieke oplossing zal zeer moeilijk zijn.’ Toch blijft hij hopen dat er een eerste stap kan worden gezet naar een staakt-het-vuren en een betere toegang voor humanitaire hulp in het door een burgeroorlog verscheurde land.

‘Rusland en China schieten zwaar tekort’ (Human Rights Watch)

In haar 24ste wereldjaarverslag stelt Human Rights Watch vast dat ondanks een almaar stijgende dodentol de internationale gemeenschap zwaar tekortschiet in de bescherming van de Syrische burgerbevolking. Met name Rusland en China worden met de vinger gewezen voor het blokkeren van elk initiatief vanuit de VN-Veiligheidsraad. Iran, als sponsor van het Assad-regime, en enkele Golfstaten die extremistische rebellengroepen bewapenen, zijn mee verantwoordelijk voor het geëscaleerde conflict.

‘Kans op slagen is zonder Iran niet zo groot’ (Iran)

‘Iedereen weet dat, zonder Iran, de kansen om tot een echte oplossing te komen niet erg groot zijn’, aldus de Iraanse viceminister van Buitenlandse Zaken Abbas Araghchi. ‘Het is duidelijk dat een algemene oplossing op de Syrische kwestie niet gevonden kan worden als niet alle invloedrijke partijen betrokken zijn in het proces. We nemen niet deel aan de gesprekken en zullen afwachten om te zien hoe zij (de deelnemers, red.) unilateraal tot een akkoord komen.’ VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon besliste op de valreep om Iran toch niet uit te nodigen naar de vredesconferentie.

‘Duizenden onschuldige Syriërs zullen prijs betalen’ (GB)

De Britse minister van Buitenlandse Zaken, William Hague, waarschuwt dat ‘nog eens duizenden onschuldige Syriërs de prijs zullen betalen’ als de conferentie mislukt. Het regime draagt volgens hem een belangrijke verantwoordelijkheid voor de crisis en kan het meeste doen om ze te beëindigen.

‘Assad mag geen deel uitmaken van overgangsregering’ (VS)

Volgens VS-minister van Buitenlandse Zaken John Kerry kan president al-Assad geen deel uitmaken van een overgangsregering in Syrië. ‘Het is onmogelijk zich voor te stellen dat deze man, die zo’n geweld tegen zijn eigen volk heeft uitgeoefend, de legitimiteit kan bewaren om te besturen’, zegt Kerry, die vindt dat het Assad-regime van Syrië een magneet voor terroristen uit de hele wereld heeft gemaakt.

Syrische oppositie in overgangsregering is een grap’ (Assad)

De Syrische president Bashar al-Assad noemde de deelname van de Syrische oppositie in een overgangsregering in een interview met persbureau AFP een grap. Hij verwijst met de opmerkingen naar het feit dat de Syrische Nationale Coalitie vanuit Turkije opereert. ‘Ze komen een half uur naar de grenzen om dan weer te vluchten, hoe kunnen ze dan plaatsnemen in de regering? Kan een minister zijn functie uitoefenen van buiten de grenzen? Dat soort ideeën zijn volstrekt irrealistisch, we kunnen ze beschouwen als een grap.’ Assad zei ook nog dat elke politieke uitkomst van de conferentie die geen betrekking heeft tot de strijd tegen het terrorisme geen enkele waarde heeft.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content