10.000 antiwesterse Serviërs verwelkomen beschuldigde oorlogsmisdadiger

© Belga

Meer dan 10.000 Serviërs hebben de nationalistische politicus Vojislav Seselj verwelkomd in Belgrado. De man werd door het Joegoslaviëtribunaal in Den Haag aangeklaagd. Jongeren riepen ‘Nee aan de EU en NAVO’ en droegen borden met Russisch president Vladimir Poetin.

Meer dan 10.000 Serviërs hebben zaterdag de nationalistische politicus Vojislav Seselj toegejuicht bij diens terugkeer in Belgrado na een verblijf van 12 jaar in Den Haag, waar hij door het Joegoslaviëtribunaal ICTY was aangeklaagd.

Seselj was woensdag naar zijn vaderland teruggekeerd nadat het ICTY hem in voorlopige vrijheid had gesteld om gezondheidsredenen: de man heeft ruggewervelkanker. Zelfs na 12 jaar was dat tribunaal er nog niet in geslaagd een vonnis uit te spreken tegen de van oorlogsmisdaden beschuldigde nationalist.

‘Nee aan EU en NAVO’

De manifestatie van zaterdag, gericht tegen de pro-Europese koers van het huidige bewind, gold tevens als graadmeter voor de populariteit van de topman van de Radicale Partij (SRS).

De menigte zwaaide met Servische én met Russische vlaggen, alsook met portretten van de Russische president Vladimir Poetin en borden met daarop de tekst ‘Nee aan de EU en aan de NAVO’. Seselj beloofde de menigte een verkiezingsoverwinning van de SRS volgend jaar. “Servië moet beslissen of het zich naar het Oosten richt of naar het Westen, waar zich onze vijanden bevinden”, oreerde hij. En: “Lidmaatschap van de EU zou een heuse ramp zijn voor het Servische volk”.

Nationalisen hebben geen zetel in parlement

De huidige machthebbers in Belgrado, president Tomislav Nikolic en premier Aleksandar Vucic, zijn oude strijdmakkers voor wie Seselj geen goed woord meer over heeft: hij bestempelde hen als “renegaten en verraders” die als lakeien van Brussel alles doen om zichzelf te verrijken. Vucic en Nikolic stapten in 2008 op bij de SRS en richtten een eigen, pro-Europese partij op.

Momenteel hebben de nationalisten geen enkele zetel in het Servische parlement. Maar met de terugkeer van Seselj zien sommigen het spook van de Joegoslavische burgeroorlogsjaren weer opdoemen.

Jongeren voor nationalisme

Opvallend was alleszins dat de menigte die zaterdag Seselj fêteerde, voor het leeuwzendeel bestond uit jongeren. Die zien in het nationalisme een antwoord voor de sociale misère en de hoge werkloosheid in de grote verliezer van het Joegoslavische conflict.

Seselj werd in 2003 aangeklaagd door ICTY-procureur Carla Del Ponte, naar verluidt op verzoek van toenmalig Servisch premier Zoran Djindjic. Die beschouwde stokebrand Seselj als een luis in de pels. Overigens bood Seselj zich toen spontaan in Den Haag aan. In die twaalf jaar is het ICTY met verbluffend weinig bewijsmateriaal tegen de SRS-leider op de proppen gekomen. (Belga/WB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content