1 jaar na olieramp Deepwater Horizon: 84 wetsvoorstellen, geen enkele goedgekeurd

Een jaar na de olieramp door een ontploffing op het boorplatform Deepwater Horizon in de Golf van Mexico blijft het beleid achterwege om een herhaling van de ramp te voorkomen.

“Het Amerikaanse volk en de inwoners aan de Golf van Mexico mogen niet geloven dat er een nieuw rampzalig olielek niet weer kan gebeuren of dat onze aanpak de volgende keer beter zijn”, vertelt Ed Markey parlementslid en voorzitter van de Democratische fractie in de parlementaire commissie die is bevoegd voor natuurlijke rijkdommen aan het Amerikaanse magazine Rolling Stone.

Petroleumbedrijf BP (exploitant van het platform) en de Amerikaanse overheid kregen in april 2010 het olielek na een ontploffing op het boorplatform Deepwater Horizon niet onder controle. Het duurde 87 dagen om het lek te dichten en meer dan 4,9 miljoen vaten olie zijn in de Golf van Mexico gestroomd. De explosie kost het leven aan 11 personen op het boorplatform en het lek richtte een enorme milieuschade aan.

Volgens Rolling Stone doen Het Witte Huis en het parlement niks om een nieuwe ramp te voorkomen.

Na een moratorium van enkele maanden, worden er weer vergunningen afgeleverd voor nieuwe boorplatformen in de Golf van Mexico. De Amerikaanse overheid vraagt te weinig garanties om lekken te voorkomen of beter aan te pakken aldus het magazine.

Ook op wetgevend vlak is er geen vooruitgang: Van de 84 wetsvoorstellen die zijn ingediend voor strengere regulering van olieboringen in zee zijn, er slechts 2 goedgekeurd door het Huis van Afgevaardigden. In de Senaat zijn die dan gesneuveld. (SF)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content