1,5 miljoen slachtoffers heilig verklaard door Armeense Kerk

24/04/15 om 12:06 - Bijgewerkt om 12:06

De Armeense Kerk heeft de 1,5 miljoen Armeniërs die een eeuw geleden door Ottomaanse troepen gedood werden, heilig verklaard. Ondertussen nemen spanningen toe over de weigering van Turkije om de moorden als genocide te erkennen.

1,5 miljoen slachtoffers heilig verklaard door Armeense Kerk

© AFP

Het is een eeuw geleden dat Ottomaanse troepen zo'n 1,5 miljoen Armeniërs de dood injoegen. Dat wordt herdacht in aanwezigheid van buitenlandse staatshoofden zoals bijvoorbeeld de Franse president François Hollande en Russische Vladimir Poetin, maar ook door een massale canonisatie.

'Kerk erkent wat gebeurde: een genocide'

De Armeense Kerk heeft namelijk besloten alle slachtoffers heilig te verklaren. De ceremonie zou volgens persagentschap Agence France-Presse de grootste heiligverklaring uit de geschiedenis zijn.

Voor de belangrijkste kathedraal van Armenië, Echmiadzin bij de hoofdstad Yerevan, werd de twee uur durende ceremonie om 19u15 beëindigd: een verwijzing naar het jaar waarin de moordpartijen startten tijdens de Eerste Wereldoorlog.

'De Kerk erkent enkel wat er gebeurd is: namelijk de genocide', verklaarde Katholikos van Alle Armeniërs Karekin II de heiligverklaring. 'De canonisatie van de martelaars van de genocide brengt een nieuwe adem, gratie en zaligheid voor ons nationaal en kerkelijk leven', zei hij nog tijdens de ceremonie volgens AFP.

Na de plechtigheid, bijgewoond door president Serzh Sarkisian, weerklonken klokken doorheen het land en werd een minuut stilte gehouden. Ook in New York, Madrid, Venetië, Berlijn en Parijs werden klokken geluid, schrijft het persagentschap.

'Hoop op verzoening'

Armenië tracht al decennialang de moorden door Ottomaanse troepen tussen 1915 en 1917, tijdens de Eerste Wereldoorlog, als een doelgerichte genocide te laten erkennen. Maar Turkije, dat uit het Ottomaanse Rijk voortkwam, weigert dat nog steeds.

Zo beweert Ankara dat 300.000 tot 500.000 Armeniërs en minstens evenveel Turken het leven lieten in de burgeroorlog - in plaats van een religieuze strijd - toen Armeniërs tegen de Ottomaanse bezetters in opstand kwamen en samenspanden met Russische troepen.

Volgens AFP zei Sarkisian in een zeldzaam interview met Turkse televisie, te hopen dat de twee landen zich zouden verzoenen. 'Het is duidelijk, dat een verzoening tussen de twee volkeren tot stand moet komen door een erkenning van de genocide door Turkije', klonk het op CNN-Turk.

Spanningen

Maar de spanningen over de weigering van Turkije om de genocide te erkennen, nemen toe. Ondertussen veroordeelde ook Duitsland bij monde van president Joachim Gauck de moorden als genocide. De eerste keer, zo stelt AFP, dat Berlijn de term officieel gebruikt heeft.

Ook Oostenrijk heeft de genocide nu erkend. Een actie waarop Turkije reageerde door zijn ambassadeur uit Wenen terug te trekken. Eerder deze maand werd de Turkse ambassadeur eveneens uit het Vaticaan teruggetrokken nadat paus Franciscus naar de gebeurtenissen verwees als 'de eerste genocide van de 20ste eeuw'. Meer dan 20 staten hebben de Armeense genocide erkend. Het Witte Huis ontwijkt de term echter nog steeds.

Tegelijk met de herdenking in Armenië, zal Turkije het eeuwfeest van de Slag om Gallipoli houden: een dag eerder dan het eigenlijke begin van de strijd. Volgens president Sarkisian een poging van Ankara om de aandacht van de vieringen van Yerevan af te leiden. (WB)

Lees meer over:

Onze partners