Johan Van Overtveldt (N-VA)
Johan Van Overtveldt (N-VA)
Voormalig hoofdredacteur Trends en Knack, nu minister van Financiën
Opinie

13/08/12 om 11:22 - Bijgewerkt om 11:22

Weinig medailles, dus meer geld nodig?

Er zit rond de werking van het BOIC veel meer fout dan enkel een gebrek aan financiële middelen.

Weinig medailles, dus meer geld nodig?

© Belga

Weinig medailles, dus meer geld nodig?

Twee bronzen en één zilveren medaille: de oogst van de Olympisch Spelen in Londen is voor ons land hoe dan ook mager. Deze vaststelling doet niets af aan, bijvoorbeeld, de denderende net-niet-prestaties van Hans Van Alphen en de broers Borlée.

In een eerste reactie was Pierre-Olivier Beckers, de voorzitter van het BOIC (Belgisch Olympisch comité), vrij expliciet. Zonder substantieel meer financiële middelen zal het niet lukken om de medaille-oogst substantieel op te drijven, aldus Beckers.

Vergelijkingen met de budgetten van landen als Groot Brittannië en Nederland geven inderdaad aan dat er zich een financieel probleem stelt. Maar ga je dan vergelijken met een land als Tsjechië, dat toch zo maar eventjes 10 medailles in de wacht sleepte, dan lijkt geld toch wel niet echt het eerste probleem van België en haar sporters.

Als gerespecteerd bedrijfsleider - Pierre-Olivier Beckers leidt distributiegigant Delhaize - weet Beckers dat geld en investeringen niet alle problemen oplossen. Er zit rond de werking van het BOIC heel wat meer fout dan enkel een gebrek aan financiële middelen.

De tegenstellingen tussen de gemeenschappen van dit land en de vriendjespolitiek zijn maar twee van de euvels die het behalen van betere resultaten op Olympische Spelen zwaar in de weg staan. De logica dicteert dat er eerst ernstig aan deze euvels moet gewerkt worden vooraleer er op een zinvolle manier bijkomende financiële injecties kunnen worden toegediend.

Johan Van Overtveldt


Onze partners