Wapenhandelaar: ‘Geef oorlog een kans’

Lichtbewapende Malinese militairen in de buurt van Timboektoe © reuters

Een Zuid-Afrikaanse wapenhandelaar heeft er op de Amerikaans-Afrikaanse top in Washington voor gepleit Afrikaanse landen soepeler te laten omspringen met wapenaankopen. Anders blijven ze aanmodderen.

Terwijl Afrikaanse leiders in Washington vooral economische en humanitaire onderwerpen wilden bespreken, vond de nieuwssite The Daily Beast een stem die een heel ander aspect van de Afrikaanse realiteit vertegenwoordigde. Ivor Ichikowitz leidt de Paramount Group, het grootste wapenconcern van Afrika. Hij vindt dat de westerse mogendheden en het IMF te veel budgettaire beperkingen opleggen aan Afrikaanse staten. Door die beperkingen kunnen de staten zich niet naar behoren bewapenen, en niet naar behoren verdedigen tegen ‘rebellen en fanatici’, die zich weten te bewapenen met de talloze lichtere wapens die tijdens de koude oorlog in het continent werden geleverd. Het westen zou juist het tegenovergestelde pad moeten bewandelen en ervoor zorgen dat Afrikaanse landen zich behoorlijk kunnen verdedigen en een efficiënte inlichtingendienst op poten kunnen zetten. Waarom geen drones aan Afrikaanse landen verkopen?

Misbruiken

In een gesprek met The Daily Beast stelt Ichikowitz dat bijvoorbeeld de president van Mali, Ibrahim Boubacar Keita, bij hem zijn beklag had gedaan dat hij van het IMF geen geavanceerde wapens mocht kopen, omdat hij hierdoor de internationale budgetbeperkingen zou overtreden. En dus, aldus de wapenhandelaar, is Mali afhankelijk van liefdadigheid van Frankrijk of de VS om zich te verweren tegen rebellen. Die budgetregels zijn niet uit de lucht komen vallen, aldus The Daily Beast. Zo hield het IMF in mei een lening van 46 miljoen dollar tegen omdat was gebleken dat de president met 40 miljoen dollar, die bedoeld was voor armoedeverlichting, een privévliegtuig had gekocht.

NGO’s en humanitaire organisaties vinden dat Ichikowitz al te duidelijk zijn eigen zaak bepleit en geen oog heeft voor de dringender noden van Afrikaanse landen, of voor de misbruiken die militairen met de te leveren wapens kunnen begaan. Maar volgens de wapenhandelaar kan Afrika alleen een stabiel, democratisch continent worden als de staten militair stevig op hun poten staan en in ieder geval veel sterker staan dan wie hen aanvalt.(RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content