Marleen Finoulst

Waarom cafeïne zorgen baart

Marleen Finoulst Arts en journalist

Koffie-adepten konden zich de voorbije dagen in hun bakje troost verslikken. Is hun kopje koffie nu ook al gevaarlijk?

In een nieuw advies waarschuwt de Hoge Gezondheidsraad voor te veel consumptie van cafeïne-houdende dranken. Vooral de jongere populatie wordt geviseerd. Kinderen, jongeren en prille volwassenen drinken te veel cola, energydrinks en koffie. Daardoor krijgen ze te veel cafeïne binnen. De opwekkende stof zorgt in hoge doseringen voor onrust, angst en in combinatie voor agressie.

Blasters
In het midden van de jaren 90 kwamen de eerste energydrinks op de markt. Ze hebben een hoog cafeïnegehalte en beloven meer fysieke en psychische energie. Met hippe verpakkingen en uitgekiende namen (Red Bull, Dark Dog, Flying Horse…) spreken ze vooral jongeren aan. Ze vonden snel hun weg naar het uitgaansmilieu, waar ze volop gecombineerd worden met alcohol en drugs. Producenten zagen een gat in de markt: kant-en-klaar gemixte alcoholhoudende energydrinks of blasters.

De blasters veroverden in de voorbije jaren stilzwijgend een plaats in de rekken van supermarkten en drankcentrales. Tot Amerikaanse onderzoekers onlangs aan de alarmbel trokken: jongeren die regelmatig alcohol en energydrinks mixen, zouden dubbel zo dikwijls dronken zijn en vaker gaan comazuipen. Ze blijken ook anderen meer seksueel lastig te vallen. In de Verenigde Staten haalden sommige producenten na de publicatie van deze studie hun blasters uit de winkelrekken.

Vliegen aan banden
Enkele jaren geleden luidde de Vlaamse Vereniging voor Alcohol en Drugproblemen, al de alarmbel. De VAD doet onderzoek naar smartdrugs en verwachtte enkele jaren geleden al dat de overheid de verkoop van de alcoholhoudende energydrinks aan banden zou leggen in het kader van het Globaal Actieplan Alcohol. Zonder functionerende overheid kwam daar echter niets van in huis. De consumptie van blasters bij Vlaamse jongeren is nog beperkt, maar ze gaat sindsdien wel in stijgende lijn.

In vergelijking met Nederland is comazuipen hier momenteel nog minder aan de orde, maar het fenomeen begint hier ook op te duiken. Nu wordt gewaarschuwd voor cafeïne, terwijl het vooral de combinatie met alcohol is die kopzorgen baart. Cafeïne in energydrinks verdoezelt het gevoel dronken te worden. De combinatie met alcohol in blasters zet dus aan tot overmatig drinken. Mensen denken dat ze minder dronken zijn, waardoor ze gemakkelijk hun fysieke en geestelijke prestaties overschatten. Ze vertonen meer risicogedrag.

Vermoedelijk verslappen de motorische coördinatie en de visuele reacties na consumptie van alcoholhoudende energydrinks in dezelfde mate als na alcoholconsumptie alleen. Het alcoholgehalte in het bloed is in beide gevallen precies hetzelfde. Toevoeging van cafeïne verandert niets aan de totale hoeveel alcohol in het bloed, noch aan de snelheid waarmee de alcohol geëlimineerd wordt. De kater ’s anderendaags is even hevig. Wat producenten ook mogen beweren.

Conclusie

Drink dus gerust uw dagelijks bakje troost. Zolang u zich houdt aan maximum 4 koppen koffie per dag en daarnaast geen sloten cola consumeert, loopt uw gezondheid geen gevaar. Zwangere vrouwen en mensen met een verhoogde bloeddruk verminderen best hun koffie-consumptie. En blasters kan u maar beter niet in huis halen.

Marleen Finoulst

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content