Kristine De Vriese

Waar is de koningin?

Kristine De Vriese Kristine De Vriese is hoofdredactrice van Royals.

Het is te hopen dat de volgende Europese koningen bij hun intrede meer ruimte zullen maken voor hun eega’s.

Voor ons magazine Royals is de inhuldiging van de nieuwe koning van Nederland uiteraard een hoogdag. Uiteraard zal er op 30 april in Amsterdam een strikt scenario gevolgd worden. Maar het blijft uitkijken naar meer bijzonderheden op de dag zelf.

En het zou mij niet verwonderen dat ook de verschillende collega’s van Willem-Alexander het gebeuren met meer dan gewone belangstelling zullen volgen. Binnen afzienbare tijd zullen ze immers hetzelfde lot ondergaan. Niet alleen in ons land, ook in Spanje gonst het momenteel van de geruchten dat er een troonwissel op komst is. Om maar niet te spreken van de huidige bejaarde vorsten die niet van plan zijn om bij leven af te treden maar die vroeg of laat met gezondheidsproblemen kunnen te kampen krijgen.

Ik hoop in elk geval dat de volgende Europese koningen bij hun intrede meer ruimte zullen maken voor hun eega’s. Het zijn immers deze (burger)prinsessen die voor een groot deel het imago van de kroonprinsen hebben opgepoetst. Dat was zeker het geval bij Willem-Alexander. Na zijn huwelijk met de flamboyante en intelligente Máxima was er niemand die de Nederlandse kroonprins nog ‘Prins Pils’ durfde te noemen. Willem-Alexander heeft zijn huidige populariteit beslist voor een groot deel aan zijn vrouw te danken. Daarom was ik zo verbaasd dat er bij het grote televisie-interview met het nieuwe koninklijke paar voor Máxima slechts een bijrolletje was voorzien. Ook haar voorkomen moest low profile gehouden worden: haar haren waren keurig opgestoken en ze droeg ook bijna geen juwelen.

‘Het wordt zeker geen duobaan’, verklaarde de bijna-koning zelfzeker. Máxima beaamde deemoedig dat zij de koning zou vertegenwoordigen als hij zelf verhinderd was. Maar ze zou in geen geval zijn plaats innemen. In een adem werd er bij verteld dat Máxima voortaan vooral de opvoeding van de kinderen voor haar rekening zal nemen. Dat mag vreemd klinken bij een paar van wie publiek geweten is dat zij de broek draagt.

Staatrechtelijk hebben ze natuurlijk gelijk. Er is maar één staatshoofd en dat is de koning. De titel ‘koningin’ wordt nu een eretitel. Maar bij het koningschap, dat tegenwoordig vooral nog een publieke functie is, spelen er ook andere – meer menselijke – factoren mee. Koningin Beatrix vond ‘populariteit’ nog een vies woord.

De vorsten van vandaag moeten echter zeker goed staan bij het volk als ze de monarchie naar de toekomst willen leiden. En daar kan Willem-Alexander zijn intelligente echtgenote goed bij gebruiken. Dat Máxima meer in haar mars heeft dan alleen de tweede viool spelen, heeft ze de voorbije jaren genoeg bewezen. Dat is ook het geval bij haar collega’s (burger)prinsessen en zeker bij Mathilde.

Ik hoop daarom dat Prins Filip het bij zijn troonsbestijging anders zal aanpakken. Hij heeft altijd benadrukt dat hij samen met Prinses Mathilde een goed geoliede tandem vormt. Het zou een mooi en hedendaags signaal zijn als ze ook in hun volgende taak als team dit land zouden vertegenwoordigen.

Kristien De Vriese

Op vrijdag 3 mei ligt de speciale editie van Royals over Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima in de winkels.



Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content