Koen Meulenaere
Koen Meulenaere
Van 1991 tot 2012 de satiricus van Knack
Opinie

14/06/10 om 17:59 - Bijgewerkt om 17:59

VRT-Journaal

Je kunt als college van hoofdredacteurs niet alles in de gaten houden.

'Hoe zit dat tegenwoordig met het VRT-Journaal?' wensen veel lezers te weten. 'We horen daar niets meer over. Is het technisch al wat beter in orde dan in de tijd toen u elke week drie kostbare bladzijden moest opofferen om al hun flaters op te sommen?'

Geen idee, niet meer gekeken. Maar nagevraagd bij insiders, en die beweren dat de kwaliteit wel degelijk verbeterd is. Niet inhoudelijk natuurlijk, maar wel vormelijk. En dat zou merkwaardig genoeg zo zijn sinds de dag dat Siegfried Bracke uit het college van hoofdredacteurs is gezwierd. Is het aloude principe 'post hoc, ergo propter hoc' hier wederom van toepassing? Een mens is geneigd het te denken, nietwaar? Weet u wat? We zullen zelf de test nog eens doen: het Journaal van 7 uur, maandag 7 juni.

Valt best mee. Wat haperingetjes links en rechts, maar niets om je over op te winden. Sport geweest, geen probleem. De dagelijkse uitsmijter, geen probleem (explosievenfirma zoekt in Sint-Franciscusinstituut in Melle naar bommen uit de Tweede Wereldoorlog, beter laat dan nooit). En dan om af te sluiten nog snel een herhaling van de headlines. We zien Angela Merkel 80 miljard euro besparingen aankondigen, met als onderschrift, in grote letters: 'Trechter faalt'. Volgende headline is de gewelddadige arrestatie van een paar overvallers in Antwerpen, onderschrift: 'Entering zonder geweld'. Tot slot Bart De Wever die de afschaffing van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest afkondigt, onderschrift: 'Jan Wauters, 1939-2010'.

Tot zover de test. Wij geven toe: je kunt als college van hoofdredacteurs niet alles in de gaten houden. Bij een groots aangekondigde live-uitzending evenveel stoeltjes zetten als er publiek is uitgenodigd, bijvoorbeeld. Of ervoor zorgen dat elk van zeven deelnemende partijen aan een debat tien partijmilitanten in de zaal mag zetten. Niet gemakkelijk, u moet dat niet onderschatten.

Uitgerekend vandaag maandag schrijft collegevanhoofdredacteurslid Kris Hoflack in De Standaard een vlammende en tamelijk arrogante vrije tribune waarin hij uithaalt naar wie twijfelt aan het professionalisme van de nieuwsdienst en zijn hoofdredacteurs. Was de dag voordien beter wat meer stoeltjes gaan halen, in plaats van open brieven te schrijven.

Koen Meulenaere

Onze partners