Koen Meulenaere
Koen Meulenaere
Van 1991 tot 2012 de satiricus van Knack
Opinie

08/09/10 om 15:57 - Bijgewerkt om 15:57

Vreemde eenden

Wat de laatste dagen nog aan vreemde eenden onze voetbalbijt is binnen geduikeld, is nauwelijks bij te houden.

Het is middernacht als wij deze regels tot u richten, en de transferperiode zit er... heel even wachten nog, zevenenvijftig, achtenvijftig, negenenvijftig, ja... ze zit er eindelijk op. Wat de laatste dagen nog aan vreemde eenden onze voetbalbijt is binnen geduikeld, is nauwelijks bij te houden.

En om hun herkomst exact in kaart te brengen, is Wolters Grote Wereld Atlas onmisbaar.

In de gouden tijd toen slechts drie buitenlanders mochten aantreden, kochten onze clubs zich een Nederlander, en die kwam dan ook effectief uit Nederland. Of in Wallonië een Fransman, en die kwam uit Frankrijk. Links en rechts arriveerde een Afrikaan die op een of andere missiepost was ontdekt, en in Luik waren altijd veel Joegoslaven.

Ploegen uit wereldsteden, dat waren dus Beerschot en Antwerp, durfden al eens wat verder te reizen. Tot in het hoge noorden, daar engageerden ze dan Arto Tolsa of Ove Eklund. Op een dag pakte Antwerp uit met Georgios Sideris, een Griek! Bij Beerschot gingen ze transatlantisch: Chico Cabral en Manu Sanon. Iwan Fränkel van Antwerp was een Surinamer, maar hij kwam uit Nederland.

Vandaag de dag heeft elke club scouts over de hele aardbol. Gunther Schepens legt in één week tijd meer zeemijlen af dan Vasco da Gama en Christoffel Columbus samen in heel hun leven. Zo wordt onze competitie versterkt door een Chileen die tot half augustus in Turkije actief was, door een Costa Ricaan die aan de slag was in Bulgarije (Litex Lovech), en een Marokkaan met Spaanse vader en Libische moeder die zijn jeugd heeft doorgebracht in Iran en nu in de Arabische Emiraten voetbalde.

Bij Gent zit een Ivoriaan uit Thailand. Drie matchen gespeeld en alle kenners, nooit gezegend met geduld en voorzichtigheid, zijn het eens: met hem heeft Michel Louwagie nog maar eens de hoofdvogel afgeschoten. Die verhuist in de winterstop voor 34 miljoen euro naar FC Twente. Michel heeft al een vervanger op het oog: een Malinees die in Jemen wegkwijnt. Schepens is drie keer naar Aden gevlogen en Gilbert De Grootte heeft de familie op hun nest in Bamako verrast. Het gaat om Camara Leye, maar hou dat stil of er komen kapers op de kust.

Koen Meulenaere

Onze partners