Koen Meulenaere
Koen Meulenaere
Van 1991 tot 2012 de satiricus van Knack
Opinie

19/04/10 om 15:31 - Bijgewerkt om 15:31

Vlaamse politieseries

Hou in 's hemelsnaam op met die vreselijke Vlaamse politieseries.

'Commissaris Perseyn en inspecteur Verhaeghe nemen het op tegen het meedogenloze Russische en Israëlische misdaadmilieu.'

Toe maar, een mens hoort nogal wat op de radio. Vooral in de reclamespotjes, die elk afzonderlijk en alle samen het beste argument bieden om de hele VRT onverwijld van de hand te doen.

Dat van Perseyn en Verhaeghe was voor de nieuwe fictie- en politiereeks Wolven. De film zou dezer dagen in de bioscoop moeten draaien, blijf daar weg, de serie zal dankzij een ultieme ingreep van de Slachter van de Reyerslaan pas over een jaar of twee te zien zijn. Leve de Piet, wij kunnen het niet genoeg herhalen.

Waarom Vlaams drama zich zo vaak in politiekringen afspeelt, is ons een raadsel, maar tegenwoordig is het werkelijk iedere avond van dat op een van de stilaan ontelbare Vlaamse televisiestations.

De ene reeks speelt zich af in Antwerpen, de andere in Gent, een derde in Brugge, en wie op zondag op Eén de dader is, blijkt op maandag op VTM de commissaris te zijn, en op dinsdag op VT4 de wetsdokter.

STOP DAARMEE! Hou in 's hemelsnaam op met die vreselijke Vlaamse politieseries. Verbied ze! De ene is nog onnozeler dan de andere. Top of the bill blijven de observatie- en achtervolgingsscènes uit Witse. Die zijn zo bespottelijk dat ze het uitzenden ervan toch weer verantwoorden. Dams en Van Deun moeten een Turk schaduwen. Staan ze met een 4x4 pal voor de deur van de enige Turkse winkel in de Monseigneur Senciestraat, waar verder slechts één enkele andere auto geparkeerd is. Komt de Turk buiten, start Dams onmiddellijk de motor, knipt de grote lichten aan, en rijdt vijf meter achter het wandelende target de straat uit. Draait de Turk de helemaal verlaten Dekenstraat in, rijdt Dams er bijna naast, tegen vijf per uur, terwijl Van Deun met een fotocamera met flitslicht uit het dak hangt. De Turk merkt niets! Het had er ene uit Gent kunnen zijn.

Wij verzinnen dit niet, een paar weken geleden echt gebeurd na een moord in het beruchte Turkse milieu van Halle. Dit moet zijn: een moord of vier, want aan één lijk per aflevering hebben ze in geen enkele Vlaamse crimi nog genoeg. Misdaad bij onze vrienden de Turken, wij hadden thuis geld ingezet dat het na vijf minuten zou gebeuren maar het was al binnen de twéé minuten dat eerst den Osman uit Emma en daarna de Stavros uit Lilly en Marleen in beeld opdoken.

Wat daarna volgde, was racisme pur sang, waarbij die brute botterik van een Witse zich moeiteloos ontpopte tot de Benno Barnard van Halle. Alle clichés tegen de Turkse en Koerdische moslims passeerden de revue. In Herent zouden de opnamen zeker zijn stilgelegd op bevel van de burgemeester. Als de minister van Verkeer al opspeelt wanneer Witse dronken achter het stuur zit of zijn gordel niet draagt, waar bleef dan nu Jozef De Witte? Een paar afleveringen eerder moest het circusvolk er ook al aan geloven. Het was dan wel Jeanine Bisschops die het toen gedaan had, maar dat blijft hetzelfde.

Met Perseyn en Verhaeghe, die ongetwijfeld ook de degens zullen kruisen met de Russische en Israëlische inlichtingendiensten, vrezen wij dat weer een nieuwe standaard is gezet. De volgende is dat Veerle Baetens en die twee zatlappen van de Gentse zedenbrigade de top van de CIA, op congres in Flanders Expo, arresteren: 'Allemaal mee naar den bureau!'

En dan lezen we in een kwaliteitskrant dat de echte Vlaamse politiechef, Glenn Audenaert, het verkeer moet regelen op de E40 in Aalst. Voor zijn neus, dixit de krant, was een ongeluk gebeurd en om te verhinderen dat er andere auto's op de versperring zouden inrijden, was de baas van de gerechtelijke politie dan maar met een fluorescerend hesje om de schouders het verkeer gaan regelen.

Het artikel eindigt met de volgende verbijsterende zin: 'Een halfuur later arriveerde de politie en kon de politiechef naar huis.' Zo staat het er, letterlijk. Een halfuur later! Voor een ongeval op de E40 in Aalst! Van twee dingen één: ofwel is onze kwaliteitspers niet meer wat ze geweest is, ofwel onze politie. Afgaande op de Vlaamse fictie zouden wij zeggen: het eerste.

Koen Meulenaere

Onze partners