Koen Meulenaere

Verontschuldigingen

Koen Meulenaere Van 1991 tot 2012 de satiricus van Knack

En nu, Joenk? En nu?

En nu, Joenk? En nu? Het is nu het Hoog Commissariaat voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties zelf dat het letterlijk in zijn rapport heeft gezet. Dat wil zeggen: indien de hogere VN-leiding het er onder chantage van de Rwandese regering en van de Amerikanen niet uit zal schrappen. Maar in het gemanipuleerde verslag van de experts stond wel degelijk dat de huidige Rwandese president Paul Kagame een genocidaire massamoordenaar is die tienduizenden Hutu’s in Oost-Congo heeft doen uitroeien. Vrouwen, kinderen, zieken, bejaarden… allemaal onschuldige mensen, maar van het verkeerde ras.

Het is aan deze met bloed doordrenkte despoot dat ex-premier Guy Verhofstadt de excuses van het Belgische volk is gaan aanbieden. Nochtans kunnen wij ons niet herinneren dat de Belgen één Rwandees hebben gedood. Geen Hutu, geen Tutsi. Wel zijn tien Belgische para’s geëxecuteerd. Het is ongetwijfeld juist dat de terugtrekking van de Belgische blauwhelmen de genocide mee heeft mogelijk gemaakt, maar of dat dan de schuld was van de Belgische regering of van de Verenigde Naties is minder duidelijk. Hoe dan ook hebben de Belgen niemand vermoord, Kagame heeft er tienduizenden laten afslachten. Zegt het Hoog Commissariaat.

De hoogste tijd dus dat Guy Verhofstadt het Belgische volk zijn verontschuldigingen aanbiedt voor het aanbieden van onze verontschuldigingen aan deze oorlogsmisdadiger. En hij kan moeilijk aanvoeren dat hij het niet wist, hij heeft in de jaren negentig, naar het voorbeeld van zijn broer, tien jaar lang op onze kosten boekjes en kranten zitten lezen in de Senaat. Toen al was er in de internationale pers geen twijfel over dat het Patriottisch Front even driest tekeer was gegaan als de Hutubendes een paar jaar eerder, maar aan het Joenk moet dat op wonderlijke wijze ontsnapt zijn.

Misschien kan hij, als leider van de Aldi-fractie, ook eens een parlementaire vraag stellen aan Catherine Ashton, de hoge vertegenwoordiger voor Buitenlandse Zaken van de EU, die het bestond om Kagame vorige maand per brief te feliciteren met zijn democratische verkiezingsoverwinning. Had voordien al zijn tegenkandidaten en alle kritische waarnemers laten opsluiten of om het leven brengen, maar hartelijk gefeliciteerd hiermee hoor, namens de humanisten van de Europese Unie.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content