Eddy Eerdekens
Eddy Eerdekens
Hoofdredacteur van TV Limburg. Voormalig hoofdredacteur van Knack.be
Opinie

26/11/12 om 14:19 - Bijgewerkt om 14:19

Verkleedverbod is overwinning van de onverdraagzaamheid: straf het slachtoffer

Straf het slachtoffer. Een verkleedverbod voor studenten nadat één van hen verkracht werd omdat hij als vrouw over straat liep, is een overwinning van de onverdraagzaamheid.

Verkleedverbod is overwinning van de onverdraagzaamheid: straf het slachtoffer

Stel je voor dat een politieman tegen het slachtoffer van een verkrachting zegt dat ze de feiten zelf heeft uitgelokt omdat ze een minirok draagt.

Stel je voor dat er een wet komt die mannen verbiedt hand in hand over straat te lopen omdat ze daarmee geweld tegen homo's uitlokken.

Stel je voor dat een burgemeester in zijn gemeente vrouwen verplicht om een sluier te dragen, om te vermijden dat 'bepaalde groepen in de samenleving' geprovoceerd worden door hun uiterlijk.

Stel je voor dat een universiteit haar studenten verbiedt om zich bij een studentendoop te verkleden in het andere geslacht om te vermijden dat 'bepaalde groepen in de samenleving' hierdoor geprovoceerd kunnen worden en verleid zouden worden tot verkrachting.

Ondenkbaar? Ontoelaatbaar? Van de pot gerukt? Uiteraard. Behalve dat de laatste veronderstelling intussen werkelijkheid is.

Studenten aan de Hogeschool-Universiteit Brussel (HUB) mogen geen dopen of fuiven meer organiseren waarbij mannen zich in vrouwen verkleden en omgekeerd. Aanleiding is de verkrachting van een 19-jarige student. Hij werd na een studentendoop, verkleed als vrouw, in hartje Brussel, omsingeld door een groepje allochtone jongeren en verkracht.

Ondanks het feit dat de daders duidelijk herkenbaar gefilmd zijn, duurde het langer dan een maand vooraleer de eerste verdachte werd opgepakt. Het gaat om een 15-jarige jongen. Dit weekend is dan een tweede mogelijke dader gearresteerd. Een 17-jarige.

Terwijl twee verdachten wachten op een proces en de anderen nog vrij rondlopen, worden intussen de slachtoffers gestraft. Mannelijke studenten van de HUB mogen zich niet langer verkleden als vrouw en omgekeerd. De wereld op zijn kop.

Voor alle duidelijkheid: verkrachters van een als vrouw verklede student, zijn geen representatieve leden van 'bepaalde groepen in de samenleving'. Het zijn extremisten, criminelen. Straatcrapuul.

Brusselse studenten verplichten om te capituleren voor verkrachters is hetzelfde als jonge vrouwen verbieden een mini-rok te dragen, mannen verbieden om hand in hand over straat te lopen en - met enige zin voor overdrijving - alle vrouwen verplichten een sluier te dragen.

Wat veel erger is: de universiteit legt de verantwoordelijkheid voor de - ongetwijfeld gruwelijke - feiten hiermee bij het slachtoffer in plaats van bij de daders. Als de 19-jarige student zich niet had verkleed als vrouw, was dit nooit gebeurd. Stel je voor hoe het slachtoffer zich hierbij moet voelen. Alsof hij voor een tweede keer wordt aangerand.

De advocaat van de verdachten wrijft zich in de handen. Voor hem is geen betere verdediging denkbaar. Als zelfs de universiteit - de morele hoeder van de student - al vindt dat hij over de schreef is gegaan en op zijn minst een deel van de verantwoordelijkheid (want uitlokking) moet dragen, hoe kan dan de rechtbank een andere mening toegedaan zijn?

En ook andere potentiële plegers van dit soort geweld wrijven zich in de handen. De universiteit geeft hen bijna een vrijgeleide om te verkrachten. 'Ze hebben het zelf gezocht meneer. De universiteit had het nog zo gezegd.'

De regering Di Rupo heeft op korte tijd twee keer ingegrepen na mediagenieke gevallen van seksueel geweld. Na enkele zware gevallen van homobashing besliste de regering om zwaardere straffen in te voeren voor wie geweld pleegt tegen holebi's. Na de film Femme de La Rue werd seksisme strafbaar.

Kan diezelfde regering dan enkele weken later zomaar toelaten dat niet de daders van seksueel geweld tegen studenten gestraft worden, maar de studenten zelf?

Volg Eddy Eerdekens op Twitter

Onze partners