Johan Van Overtveldt (N-VA)
Johan Van Overtveldt (N-VA)
Voormalig hoofdredacteur Trends en Knack, nu minister van Financiën
Opinie

16/01/12 om 10:56 - Bijgewerkt om 10:56

Verder met de euro of niet: Duitse twijfels groeien

De uitlatingen van Duits topindustrieel Wolfgang Reitzle ("Duitsland moet misschien uit de euro stappen") vormen geen geïsoleerd fenomeen.

Verder met de euro of niet: Duitse twijfels groeien

© Reuters

Er is in Duitsland altijd een terughoudende onderstroom ten aanzien van de euro geweest. Sedert de start van de eurocrisis eind 2009 nam de Duitse argwaan ten aanzien van de Europese eenheidsmunt verder toe, ook al doen de Duitse politici, met kanselier Angela Merkel op kop, hun uiterste best om zo pro-euro mogelijk te klinken.

De enige groep van mensen die binnen Duitsland onverkort achter de euro bleven staan, waren de bedrijfsleiders. In dat pantser komen nu echter steeds meer scheuren. Wolfgang Reitzle deed de voorbije uren nogal wat stof opwaaien met zijn uitlating opgetekend in Der Spiegel dat hij "niet zeker is dat de euro tegen elke prijs gered moet worden" en dat "Duitsland misschien moet overwegen om uit de euro te stappen". Reitzle is CEO van Linde, een toonaangevend bedrijf in de sector van de industriële gassen.

Het geval Reitzle is helemaal geen uitzondering meer. Reeds lang bekend is de vrij rabiate anti-euro-houding van Hans-Olaf Henkel, gewezen voorzitter van de Duitse werkgeversfederatie, en Dieter Spethmann, vroeger voorzitter van staalreus Thyssen. Nieuw is, naast de uitlatingen van Reitzle, ook de lijst van industriëlen die op 15 oktober van vorig jaar de zogenaamde Bogenberg Declaration ondertekenden. De ondertekenaars van dit manifest tonen zich erg ongerust over de toekomst van de euro en vooral over de plaats van Duitsland binnen het eurogebeuren.

De 21 ondertekenaars van de Bogenberg Declaration cirkelen allemaal rond het gerespecteerde onderzoekscentrum Ifo Institute. President van Ifo is Hans-Werner Sinn, Duitsland's meest vermaarde econoom. Tot de ondertekenaars van de Bogenberg Declaration behoren topindustriëlen als Eckhard Cordes (voorzitter van distributiegigant Metro AG), Dirk Rossmann (CEO van het gelijknamige pharmabedrijf), Heinz Hermann Thiele (voorzitter van Knorr-Bremse AG, een wereldleider inzake remsystemen), Manfred Wittenstein (voorzitter van het gelijknamige industriële concern), Ewald Woste (voorzitter van het energiebedrijf Thüga AG) en Aldo Belloni (de ondervoorzitter van Linde AG). Tot de overige ondertekenaars behoren economen, financiers, politici en persmensen.

De Bogenberg Declaration is een stevig uitgebouwde argumentatie met volgende hoofdpunten:

De crisis binnen de eurozone vloeit voort uit het foute opzet van de euro zelf Duitsland is niet de euro-winner maar de euro-verliezer De geldcreatie tot nu toe doorgevoerd om het euroschip drijvende te houden, is vele groter dan uit de officiële cijfers blijkt (vooral als gevolg van acties van nationale centrale banken binnen de eurozone) Het Duitse aandeel in de reddingsoperaties van de probleemlanden tot nu toe is niet 211 miljard euro (okt. 2011) maar wel ruim 600 miljard euro De Europese Centrale Bank (ECB) bevindt zich manifest in de illegaliteit Eurobonds zijn een grote vergissing De probleemlanden moet een snoeiharde discipline worden opgelegd Er kan geen sprake zijn van een volledige budgettaire unie binnen de eurozone De eerste verantwoordelijkheid van de Duitse regering is ten aanzien van de eigen bevolking

Johan Van Overtveldt

Onze partners