Tessa Vermeiren
Tessa Vermeiren
Tessa Vermeiren is voormalig hoofdredactrice van Knack Weekend
Opinie

12/05/06 om 08:00 - Bijgewerkt om 07:59

Verantwoordelijkheid voor gruwel

"We hebben niet met woorden opgeroepen tot deze daad", zei Gerolf Annemans gisteren in het televisienieuws. "Mijn partij, Vlaams Belang, is niet verantwoordelijk voor wat zich afspeelt in de hoofden van de mensen", zegt Frieda Van Temsche, tante van de moordenaar, vandaag in De Standaard.
Met verbijstering lees ik deze uitspraken.

Jaren oproepen tot vreemdelingenhaat, nu pastoors voor het gerecht dagen omdat ze sans papiers in hun kerken opnemen, een oog-om-oog-tand-om-tand mentaliteit preken en verspreiden, onder andere via krantjes die bij miljoenen in Vlaamse brievenbussen worden geduwd - van ons belastinggeld gefinancierd trouwens - en dan zeggen : wij zijn niet verantwoordelijk voor wat zich afspeelt in de hoofden van de mensen.

Zijn de limieten nu nog niet overschreden? Zullen de ogen van de Vlamingen nu nog niet open gaan? Of blijft Vlaanderen weigeren het ware gezicht van de wolf te zien?
Een doodgewone jongen, noemt de directeur van de Roeselaarse landbouwschool Hans Van Temsche. Dat is het nu precies : als doodgewone jongens de racistische en xenofobe propaganda doodgewoon gaan vinden, dan wordt een grens overschreden.
Brugge en Antwerpen, is dat nog niet genoeg om de ogen te openen? Moeten er nog meer van die gruwels gebeuren?

Onze partners