Astrid Wittebolle
Astrid Wittebolle
Astrid Wittebolle selecteert voor u de site van de dag.
Opinie

05/01/12 om 09:16 - Bijgewerkt om 09:16

Uw alcoholdagboek

Hou uw drinkgedrag in de gaten

De eindejaarsfeesten zijn voorbij, maar nu volgen de nieuwjaarsrecepties elkaar in sneltempo op. Het gevaar is dus niet denkbeeldig dat u - en ik - af en toe te diep in het glas hebben gekeken of dat nog zullen doen.

Alcohol is op zich niet ongezond. Een matige consumptie is zelfs heilzaam en kan bijvoorbeeld Alzheimer tegengaan. Maar wie meer dan de toegelaten dosis drinkt, loopt wél (grote) risico's. De meeste wetenschappelijke instellingen houden het bij 2 'eenheden' per dag voor een man en eentje voor een vrouw. Bij eenheid moet u het standaardglas verstaan: een bierglas van 250ml voor bier en een borrelglas voor 'korte drank' (what's in a name).

Op Drinkwijzer kunt u uw eigen drinkgedrag nauwgezet in de gaten houden. Hou uw eigen 'alcoholdagboek' bij (ook op uw smartphone) en vermijd katers of ander vervelende bijwerkingen.

Interessant is ook dat er over zowat alle dranken - van bier tot likeur - informatie wordt gegeven over herkomst, procedé, etc. Deze site is duidelijk niet gemaakt door alcoholhaters en dat is op zich al een troost. Drinkwijzer gunt u trouwens een beetje respijt: hier ligt de lat op 3 'eenheden' per dag voor mannen en 2 voor vrouwen. Gezondheid! (Letterlijk).

Onze partners