Nick Hannes
Opinie

28/02/07 om 17:00 - Bijgewerkt om 16:59

Tof van De Lijn!

Heel wat afgeschreven wagens van Belgische kleine zelfstandigen, leiden een tweede leven in de Kaukasus. In de Georgische stad Kutaisi bedient een bus van De Lijn de buitenwijk Bami.

Heel wat afgeschreven vracht- en bestelwagens van Duitse, Nederlandse en Belgische kleine zelfstandigen, leiden een tweede leven in de Kaukasus. Biscuiterie Seghers uit Temse, Zagers personenvervoer, Roosen Snacks, Succes-L de specialist in verkeersopleidingen (In drie dagen je rijbewijs!), De Wroeter brood en confituur met een hart voor de natuur. Een wagen rijdt niet beter zonder die vreemde woorden op het koetswerk. Belangrijker is om zoveel mogelijk zetels in een bij voorkeur verlengde en verhoogde camionette te monteren. Plaats daarbij enkele ramen in de carrosserie, en je hebt een job als chauffeur van een minibus.

Aan de Tetribrug in Kutaisi wacht een bus van De Lijn met draaiende motor. De bestemming "Eeklo PTI" boven de bestuurder, doet vermoeden dat een bende schoolgaande jeugd de laatste passagiers op Belgische bodem zijn geweest.

Benieuwd naar de nieuwe bestemming, springen we aan boord. Het fineerhouten interieur lijkt origineel, en is goed onderhouden. De leren zetels zijn opgelapt, en de vuile praat achteraan op de rugleuning is weggepoetst. Er werden gordijntjes en luidsprekers geinstalleerd. En jawel, de bel "halte gevraagd", -we kunnen het echt niet laten-, werkt nog. Ting!

Deze Vlaamse bus, afgeschreven in eigen land, is hier de Rolls Royce van het bont allegaartje aan openbaar vervoer. Hier is het warm. Hier is het netjes en gezellig.

De bus bedient lijn 20. Terminus is de grauwe buitenwijk Bami, met onderkomen hoogbouw en pokdalig asfalt. Er staan twee paarden met karren in de regen te wachten.

De bijzitter van de bus wil ons geld, omgerekend 0.2 euro, niet aannemen. Gratis openbaar vervoer in Kutaisi. Tof van De Lijn!

Onze partners