Koen Meulenaere
Koen Meulenaere
Van 1991 tot 2012 de satiricus van Knack
Opinie

08/07/10 om 16:48 - Bijgewerkt om 16:48

Televisiebeelden

Indien de FIFA overgaat tot het gebruik van televisiebeelden ter ondersteuning van de arbitrage wordt de rol van de regisseur minstens zo belangrijk als die van de scheidsrechter.

Indien de FIFA overgaat tot het gebruik van televisiebeelden ter ondersteuning van de arbitrage, sommigen schijnen daar op aan te dringen, wordt de rol van de regisseur minstens zo belangrijk als die van de scheidsrechter.

Nu heeft uw Scout de eer en het genoegen om in de Jupiler Pro League nu en dan commentaar te mogen geven bij een niet al te belangrijke wedstrijd. In eigen land kennen wij dus de meeste van die regisseurs persoonlijk. Op de ladder der betrouwbaarheid neemt een columnist de laagste trede in. Eigenlijk daar nog onder, tussen de laagste tree en de grond. Eén sport boven hem staan de bisschoppen en de andere prelaten. Weer een stapje hoger Siegfried Bracke en de mandatarissen van de Parti Socialiste. Maar dan volgen de regisseurs. Sympathieke mensen en allen meester in hun vak, maar zo betrouwbaar als een Albanees in een grootwarenhuis. Een goede regisseur bewijst met beelden wat u wil, of beter gezegd: wat hij wil.

Neem het buitenspeldoelpunt van Carlos Tévez in Argentinië-Mexico. Waarom weet de hele wereld dat het scheidsrechterskwartet daar een flater heeft geslagen? Omdat in de regiekamer één beeldschermredacteur het beeld heeft stilgezet op het moment dat Lionel Messi de pass verstuurt. In dit geval was het buitenspel zonneklaar, maar er zijn minder duidelijke voorbeelden waarbij het beeld een fractie van een seconde vroeger of later stilzetten het verschil maakt tussen offside of geen offside.
De man aan de vertragingsmachine kan, gewild of ongewild, heel wat manipuleren, en de regisseur kan dat zeker. Al was het maar door bepaalde camerastandpunten wel of niet te tonen. Dacht u misschien dat een Roemeense regisseur zal aantonen dat een beslissend doelpunt voor de Roemeense nationale ploeg buitenspel was? Die mag de volgende ochtend voor dezelfde muur plaatsnemen als eertijds het echtpaar Ceausescu.

Wij kennen regisseurs die met de beschikbare beelden van Argentinië-Mexico niet alleen onaanvechtbaar hadden kunnen aantonen dat Tévez géén buitenspel stond, maar bovendien onderweg nog een mep in zijn gezicht had gekregen van de Mexicaanse keeper. Waarna de scheidsrechter na consultatie van de videobeelden een penalty had gefloten en de keeper had uitgesloten.

Daarom waarschuwt uw Scout, tegen de common sense van de voorbije week in: voorzichtig met televisiebeelden. En als een bal al dan niet over de lijn slechts om de vierenveertig jaar voor een 'mogelijke' misser zorgt - van de beslissing van het duo Dienst-Bakhramov in 1966 is nooit bewezen dat het een misser wás - is dat misschien ook wat weinig voor peperdure aankopen van chips en sensoren. Dat geld kan beter in de jeugdopleiding worden geïnvesteerd.

Koen Meulenaere

Onze partners