"Tegen 2025 staan meeste apps in de cloud"

28/10/15 om 20:53 - Bijgewerkt om 21:44

Bron: Datanews

Tegen 2025 staan 80 procent van de apps in de cloud. Dat verwacht althans Oracle ceo Mark Hurd, die de voorspelling deed op het Open World mega-event in San Francisco.

"Tegen 2025 staan meeste apps in de cloud"

© Mark Hurd

Vandaag staat nog maar 25 procent van alle software in de cloud, maar binnen tien jaar zullen we afklokken op 80 procent of méér, klonk het.

Mark Hurd gaat er ook van uit dat de saas-markt tegen 2025 gedomineerd zal worden door twee grote cloud providers die een volledige suite aan softwaretoepassingen zullen kunnen aanbieden. Oracle moet uiteraard één van die twee spelers worden, en de andere zou wel eens Salesforce kunnen zijn, al werd dat bedrijf niet genoemd.

Tegen 2025 zal volgens Hurd ook alle ontwikkeling en testing in de cloud worden gedaan, en zal zo goed als alle enterprise data gestockeerd zitten in de wolk. Nu al zou er meer data worden opgeslagen in de cloud dan op klassieke storagesystemen. Logisch, vindt hij, "want enterprise clouds zijn sowieso de veiligste it-omgevingen."

Onhoudbaar

Nog volgens de ceo zijn de huidige on premise-modellen onhoudbaar. "In realiteit is overleven de grootste kopzorg voor de meeste topmanagers", klonk het, "of het nu tot het volgende kwartaal is, of tot het volgende jaar."

"In de meeste bedrijven is er nauwelijks ruimte voor vergissingen. Als je niet presteert, dan staan er tien andere mensen klaar om je plaats in te nemen. Een langetermijnstrategie klinkt wel goed, maar de meeste ceo's krijgen de ruimte niet om zo'n strategie tot een goed einde te brengen. De markten zijn uit op rendement op korte termijn, met als resultaat dat er almaar meer geknipt wordt in de budgetten. De it-afdeling ontsnapt daar niet aan, wel integendeel."

In een dergelijke context is het voor Hurd niet meer dan logisch dat de dure on premise it modellen - waarbij er vooral geïnvesteerd wordt in updates om alles draaiende te houden in plaats van in innovaties - niet langer houdbaar zijn, en vervangen zullen worden door cloudformules.

Onze partners