Zoekmachine voor WikiLeaksdocumenten gelanceerd

03/12/10 om 12:29 - Bijgewerkt om 12:29

Via Cablesearch.org kunnen geïnteresseerden de door WikiLeaks gelekte diplomatieke documenten doorzoeken.

Zoekmachine voor WikiLeaksdocumenten gelanceerd

© EPA

Via de nieuwe zoekmachine Cablesearch.org kunnen geïnteresseerden de door WikiLeaks gelekte diplomatieke documenten doorzoeken.

Cablesearch.org is een initiatief van de Nederlandse onderzoeksjournalist en internetdeskundige Henk van Ess. Van Ess is medeoprichter van het European Center of Computer Assisted Reporting (ECCAR) en bestuurslid van de Nederlands-Belgische Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ).

De databank van de zoekmachine wordt aangevuld door onderzoeksjournalisten die er zelf gebruik van maken, en bevatte momenteel al meer dan 600 documenten.

Zoeken kan door middel van trefwoorden, maar ook via de lijsten van laatst toegevoegde of meest opgevraagde documenten.

WikiLeaks

WikiLeaks zelf, dat sinds zondag geheime en confidentiële Amerikaanse diplomatieke documenten lekt, is intussen opnieuw online. Na massale cyberaanvallen tegen de klokkenluiderssite, was hij door Webhost EveryDNS.net offline gehaald.

De website is nu verhuisd naar Zwitserland en toegankelijk via het webadres wikileaks.ch. Voordien was dat wikileaks.org.

Tegen Julian Assange, de 39-jarige Australiër achter WikiLeaks, loopt een internationaal aanhoudingsbevel. Volgens de Britse media houdt hij zich op in Groot-Brittannië.

Lees meer over:

Onze partners