Zeven maanden cel voor vals Facebookprofiel

© Reuters

De Gentse correctionele rechtbank heeft een vrouw uit Kortemark die een vals Facebook-profiel aanmaakte van haar ex-baas om hem van overspel te beschuldigen, veroordeeld tot zeven maanden celstraf met uitstel.

“De rechtbank heeft gesteld dat sociale netwerksites beschermd moeten worden tegen dergelijke misbruiken”, zegt haar advocaat Jan Leysen. “Met een voorbeeldstraf geeft hij een duidelijk signaal naar de maatschappij en naar mijn cliënte.”

Valse naamdracht

Het ging voor zover bekend om het eerste Belgische strafproces voor het aanmaken van een vals profiel op de sociale netwerksite Facebook. Omdat er geen specifieke wetgeving is rond de materie, werden de verdachten gedagvaard voor vijf verschillende tenlasteleggingen, gaande van valsheid in informatica tot belaging en valse naamdracht.

Schuldig
De vrouw pleitte schuldig aan alle tenlasteleggingen, maar had de gunst van de opschorting gevraagd. “Mijn cliënte heeft zeven maanden cel met uitstel gekregen, een zwaardere straf dan gevorderd door het openbaar ministerie”, zegt haar advocaat Jan Leysen.

Voorbeeldstraf
“De rechtbank heeft gesteld dat sociale netwerksites beschermd moeten worden tegen dergelijke misbruiken. De zaak is inderdaad zeer uitzonderlijk, maar de rechter heeft hier getoond dat er een wettelijk arsenaal is om zulke valse profielen te bestrijden. Met een voorbeeldstraf geeft hij een duidelijk signaal naar de maatschappij en naar mijn cliënte.”

De vrouw heeft nog niet beslist of ze in beroep gaat tegen het vonnis. (Belga/EE) Volg Knack op Facebook

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content