Zenders klagen over inkomstenverlies door digitale televisie

30/08/10 om 09:09 - Bijgewerkt om 09:09

Het wordt te gemakkelijk om programma's op te nemen via digitale televisie, vinden de VMMa, VRT en SBS België.

Zenders klagen over inkomstenverlies door digitale televisie

© Belga

Het wordt te gemakkelijk om programma's op te nemen via digitale televisie, vinden de VMMa, VRT en SBS België. Volgens de omroepen kijken mensen steeds vaker naar programma's in plaats van naar zenders.

In een brief aan Telenet en Belgacom TV vragen de ceo's dat de operatoren maatregelen nemen, meldt De Morgen.

Brief

Het vakblad InsideTV bemachtigde onlangs een brief, gericht aan Telenet-ceo Duco Sickinghe, en ondertekend door Peter Quaghebeur, Piet Van Roe en Thierry Tacheny, de gedelegeerd bestuurders van de VMMa (vtm en 2BE), VRT en SBS (VT4 en Vijftv).

In de brief beweren ze inkomsten te verliezen nu het erg makkelijk is om programma's op te nemen op de harde schijf van je digicorder.

Tot twee jaar geleden moest je daarvoor maandelijks een klein bedrag aan de telecomoperatoren betalen. Sinds begin 2008 is die dienst gratis.

Verlies

Dat gaat te ver, vinden de omroepen, die ook een brief naar Belgacom TV stuurden. Ze mislopen inkomsten uit hun opvraagdiensten Net Gemist, iWatch en C-More, waarmee je programma's tegen betaling opnieuw kunt bekijken nadat ze zijn uitgezonden.

Telenet laat weten de brief goed ontvangen te hebben. Momenteel worden er gesprekken gevoerd met alle verschillende partijen afzonderlijk. Jan Margot, woordvoerder van Belgacom, begrijpt de klacht van de omroepen, "maar wij gaan als kleinste speler niet de toon zetten", zegt hij.

Onze partners