YouTube wil meer evenementen live uitzenden

05/05/10 om 14:16 - Bijgewerkt om 14:16

Google kwam op het idee na de succesvolle live-uitzendingen van de cricketwedstrijden van de India Premier League.

YouTube wil meer evenementen live uitzenden

© Reuters

Google wil in de toekomst meer evenementen en sportwedstrijden live uitzenden op zijn videowebsite YouTube. Dat schrijft de Amerikaanse krant The New York Times.

Googles ambitie groeit sinds het onverwachte succesverhaal van de live-uitzendingen van zestig cricketwedstrijden van de India Premier League (IPL). Via het speciale IPL-kanaal keken ongeveer 50 miljoen kijkers, onder wie 40 procent vanuit het buitenland, naar de Indiase sportwedstrijden.

Voor dat experiment sloot de internetgigant contracten af met zeven adverteerders, waaronder Coca-Cola en Hewlett-Packard. Google betaalde 'slechts' 10 miljoen dollar voor de rechten terwijl televisiestations 1,2 miljard dollar moeten neertellen om gedurende tien jaar de IPL-wedstrijden te mogen uitzenden.

In navolging van dit geslaagde voorproefje, is Google nu op zoek naar andere live evenementen en sportwedstrijden. "Veel organisatoren achter andere sportcompetities hebben het succes van de IPL-uitzendingen opgemerkt en Google voert nu gesprekken met verschillende partijen", liet Shailesh Rao, directeur van Google India, weten.

Voordelen

Vooral de minder bekende sporten, zoals hockey, kunnen hun voordeel halen uit dit alternatief. Zo'n sport krijgt niet snel een televisiecontract omdat het te weinig kijkers lokt. Maar via het internet kan dat bereik uitbreiden. De kijkers zullen trouwens overal, waar er toegang tot het internet is, evenementen live kunnen volgen.

Met live-streaming begeeft YouTube zich op een redelijk onbekend terrein. Voor de succesvolle IPL-uitzendingen had de videowebsite slechts één keer een evenement live uitgezonden. Dat was het U2-concert in het Amerikaanse Pasadena in 2009.

Lees meer over:

Onze partners