Wijnrobot plukt 600 ranken per dag

28/09/12 om 05:07 - Bijgewerkt om 05:07

Wijngaarden moeten niet langer op zoek naar zwartwerkers uit Oost-Europa. De druivenplukker van de toekomst is een robot.

Wall-Ye, zo heet de robot, is ontsproten aan het brein van de Franse uitvinder Christophe Millot, zo meldt de website van AFP. Hij is 50 centimeter hoog en zestig centimeter breed en heeft twee armen, vier wielen en zes camera's.

Futuristisch
De robot werkt ook behoorlijk snel. Per dag ondoet hij 600 wijnranken van hun druiventrossen. Bovendien ziet hij het verschil tussen rijpe en onrijpe druiven, snoeit hij de ranken bij en registreert hij tegelijkertijd in welke staat de voedingsbodem zich bevindt.

Wall-Ye ziet er met zijn witte carrosserie en rode streep behoorlijk futuristisch uit, maar zal niet deelnemen aan de toekomstige opstad der robots. Zijn gps vertelt hem wanneer hij zijn eigen wijngaard uit is. Met zijn gyroscoop weet hij wanneer hij opgetild wordt. Is hij niet precies op zijn plaats, dan valt hij onherroepelijk en volautomatisch stil.

Nooit ziek
Millot geeft dezer dagen demonstraties aan geïnteresseerde wijnboeren. Wie de robot wil, kan hem krijgen voor 25.000 euro. Niet goedkoop, maar Wall-Ye werkt ook tijdens weekends en vakanties, neemt nooit ziekteverlof en komt nooit in de problemen met de arbeidsinspectie. (TV)

Lees meer over:

Onze partners