Wie wordt rijk van de beursgang van Facebook?

04/02/12 om 16:21 - Bijgewerkt om 16:21

Wiens bankrekening zal gespekt worden door de meest besproken beurgsgang sinds jaren? Niet enkel Facebookstichter Mark Zuckerberg zal 'Vind ik leuk' denken, zo blijkt, maar ook Bono en een graffitikunstenaar.

Wie wordt rijk van de beursgang van Facebook?

© Reuters

Mark Zuckerberg, oprichter en directeur van Facebook, heeft nog altijd 28,4 procent van zijn geesteskind in handen en 57 procent van de stemrechten, zo weet De Tijd. Dat betekent dat hij nog steeds de overhand heeft in beslissingen over fusies, overnames, beleid en de benoeming van bestuursleden.

In 2011 verdiende Zuckerberg 1,5 miljoen dollar. Als Facebook naar de beurs gaat, zal hij minstens 21 miljard dollar verdienen, schrijft de Amerikaanse website The Daily Beast. Zuckerberg zal zo alleszins een van de 10 rijkste Amerikanen worden, aldus The Daily Beast.

Facebookmiljonairs

Maar niet alleen Zuckerberg zal een stuk rijker worden. Er zouden wel eens een pak Facebookmiljonairs bij kunnen komen. Veel van de medewerkers, zeker die van het eerste uur, kregen aandelen(opties). Volgens Het Nieuwsblad zouden een duizendtal van de 3.200 medewerkers nu dollarmiljonair kunnen worden.

Zo gaat het verhaal van een ingenieur met 15 jaar anciënniteit, die de 'optie' kreeg om 65.000 aandelen te komen voor 6 dollar. Facebook voerde later een aandelensplit door, waarbij één aandeel plots vijf aandelen werd. Zo had de ingenieur plots 325.000 aandelen. Als bij de beursgang nu 40 dollar per aandeel opgehaald wordt, wat haalbaar is, dan is de ingenieur in een klap 13 miljoen dollar rijker.

Graffiti in de kantoren: 200 miljoen dollar

Een ander kleurrijk verhaal is dat van graffiti-artiest David Choe. Hij verfraaide enkele muren van de kantoren van het Facebookhoofdkwartier en kreeg daarvoor voor enkele duizenden dollars aandelen. Die zullen bij de beursgang 200 miljoen dollar waard zijn.

Beautiful day voor Bono

Nog in het artiestenmilieu zal Bono, de zanger en frontman van de Britse band U2, langs de kassa passeren. Niet als zanger, maar wel als baas en mede-oprichter van Elevation Partners (EP). Dat investeringsbedrijf mikt op media-, entertainment- en technologiebedrijven, schrijft De Morgen.

EP pompte miljoenen in Facebook. In juni 2010 kreeg het daarvoor 120 miljoen Facebookaandelen. Volgens het persbureau Reuters zou Facebook door een investering van 120 miljoen dollar op 23 miljard dollar gewaardeerd zijn. Een investering van 90 miljoen dollar eerder, zou Facebook op 9 miljoen dollar waarderen. En er zou nog een derde investering geweest zijn, want in sommige rapporten wordt een totaalbedrag van 270 miljoen dollar genoemd.

Met die waardering van 9 tot 23 miljard dollar kijkt EP, dat volgens zakenblad Forbes anderhalve procent van Facebook in handen heeft, dat 750 miljoen dollar waard is, uit naar een grote winst. Facebook wil 5 tot 100 miljard ophalen met de beursgang. Als EP haar aandelen tegen de hoogste waardering van de hand doet, dan verdriedubbelt het haar jongste investering, die Facebook waardeerde op 23 miljard dollar. Volgens De Morgen biedt de inbreng van 90 miljoen een return van 11 keer de investering.

Gigant Sean Parker

Naast Zuckerberg zal nog een andere technologiereus flink verdienen aan de beursgang: Sean Parker, de mede-oprichter van Napster, die ook Spotify op de markt bracht. Hij bezit immers 4 procent, goed voor zo'n 2 miljard dollar, van Facebook. (SD)

Onze partners