Wat gebeurt er in een minuut op Internet?

© Thinkstock

Miljoenen berichten, foto’s en video’s zweven dagelijks rond op het internet. Maar wat krijgt de cyberspace te slikken op slechts één minuut?

Volgens een studie van de Stanford University, geciteerd door het Britse dagblad The Sun, hebben vandaag ongeveer 2,1 miljard mensen toegang tot het internet, ofwel een derde van de wereldbevolking. Die gebruikers genereren een stroom aan informatie en data die steeds moeilijker te ondersteunen valt. Onlangs was Twitter nog een tijd onbereikbaar, mogelijk door de – jawel – 100.000 tweets die elke minuut verzonden worden.

Absurde cijfers Internetgigant Google krijgt elke minuut meer dan twee miljoen zoekopdrachten te verwerken, terwijl YouTube, dat eigendom is van Google, ook nog eens 48 uur video te slikken krijgt. Volgens de Stanford University heeft het bedrijf daarvoor zo’n 900.000 servers nodig. Google geeft de precieze cijfers echter niet vrij.

Per minuut worden er ook 570 nieuwe websites aangemaakt en op Facebook delen terzelfdertijd de gebruikers 685.000 posts met elkaar. Dat is meer dan 11.000 posts per seconde. Instagram, de sociale netwerksite om foto’s te delen, krijgt elke minuut 3.600 foto’s te verwerken.

199 miljard kWh In 2010 was er bijna 199 miljard kWh nodig om alle datacentra wereldwijd te voorzien van energie. Ter vergelijking: een laptop die een jaar lang vijf dagen per week gedurende acht uren aanstaat, verbruikt nog geen 208 kWh.

200 miljoen e-mails, 100.000 tweets, 2000 check-ins op Foursquare en 28.000 berichten op Tumblr per minuut zijn nog enkele hallucinante cijfers uit de infografiek van The Sun.

Lucratief

Dat er met al dat dataverkeer ook geld verdiend kan worden, blijkt onder andere uit de opbrengst van online winkelen. De internetgebruikers geven per minuut meer dan 218.275 euro uit. In dezelfde tijdsspanne kopen ze ook 47.000 apps van de iTunes-winkel. (GM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content