Waarom de iPad Israël niet binnen mag

21/04/10 om 12:04 - Bijgewerkt om 12:04

De iPad-ban in een land dat high-tech innovatie hoog in het vaandel draagt, roept heel wat vragen op.

Waarom de iPad Israël niet binnen mag

© Reuters

In Israël, een land dat high-tech innovatie hoog in het vaandel draagt, is het nieuwste hebbeding van Apple niet welkom. De iPad-ban roept heel wat vragen op.

Het Israëlische ministerie van Communicatie liet weten dat het WiFi-systeem van de iPad niet overeenstemt met de Europese standaarden die in het land gelden. Het netwerk werkt op een veel hoger niveau zodat het de draadloze verbindingen in Israël kan verstoren. "Iemand die een Britse wagen invoert, weet ook dat we hier niet links maar rechts rijden. De auto kan hier niet gebruikt worden dus moet hij terug", luidde het bij het ministerie.

Zo komt het dat alle Israëlische Apple-fanaten hun iPad, die ze kochten in de Verenigde Staten, moeten afgeven bij de douane. Die houdt ze in bewaring op de luchthaven tot de eigenaar het toestel kan terugbrengen naar het land van herkomst.

De officiële uitleg van het ministerie wordt door heel wat technologiekenners als nonsens afgedaan, aldus het weekblad Time Magazine. Volgens Aviv Eilon, een Israëlische ambtenaar gespecialiseerd in de nationale technologiewetgeving, voldoet de iPad wel aan de Europese standaarden. Trouwens, de Apple-computers die wel in Israël toegelaten zijn, gebruiken dezelfde WiFi-verbinding.

Geen technische reden

Apple-fans hebben zo hun eigen bedenkingen bij het verbod. Blogger Aharon Etengoff suggereert in Time dat dat het ministerie de iPad bant om zo het monopolie van iDigital te beschermen. Dat is de enige officiële importeur van Apple-producten in Israël. Toeval of niet, maar de baas van dat bedrijf is Chemi Peres, zoon van de Israëlische president.

Een andere verklaring zou kunnen zijn dat de iPad de militaire frequenties verstoort. Het leger werd bijvoorbeeld met een gelijkaardig probleem geconfronteerd toen Bluetooth voor het eerst in Israël werd gelanceerd.

Imago

Zakenlui van technologische bedrijven zijn bezorgd dat het verbod op de iPad het imago van Israël als één van de internationale high-tech-leiders zal beschadigen. Zowel in eigen land als in het buitenland krijgt de beslissing heel wat kritiek.

Volgens een anonieme blogger kunnen echte Apple-fanaten de iPad-ban makkelijk omzeilen. "Geef bij de douane je iPad gewoon niet aan. Je zult zien, het toestel werkt perfect in Israël en ik kan het weten want de mijne kwam deze ochtend aan", luidt de simpele oplossing.

Lees meer over:

Onze partners