Vrijwilligers eisen geld van The Huffington Post

12/04/11 om 16:48 - Bijgewerkt om 16:48

De Amerikaanse nieuwswebsite The Huffington Post en haar eigenaar AOL worden voor de rechter gedaagd door hun bloggers.

Vrijwilligers eisen geld van The Huffington Post

Enkele bloggers van The Huffington Post zijn boos omdat ze geen geld krijgen voor hun blogberichten. Het zijn officieel vrijwilligers, dus toen ze begonnen te schrijven voor de site wisten ze dat daar geen compensatie aan vast hing.

Maar The Huffington Post werd een succes. AOL kocht de online-krant in februari van dit jaar, voor 315 miljoen dollar. De bloggers vinden dat zij de website mee groot hebben gemaakt, en dat ze nu dus recht hebben op een deel van dat bedrag.

Voortrekker van de klacht is journalist en actieve vakbondsman Jonathan Tasini. Hij blogde al sinds 2005 voor The Huffington Post. Tasini daagde eerder al de New York Times voor de rechter. Hij vond het in 2001 niet eerlijk dat de krant zijn artikels op cd-rom zette en verder verspreidde zonder hem daarvoor extra te betalen.

Sinds het bedrag van de overname in februari bekend werd gemaakt, protesteren bloggers al tegen het feit dat ze niets krijgen. Als reactie daarop maakte The Huffington Post enkele cijfers bekend. Daaruit bleek dat de blogposts niet veel bekeken werden op de website, en dat hun bijdragen ook amper geld opbrachten. The Huffington post voegt daar nog aan toe dat de vrijwilligers wisten dat ze niet betaald werden toen ze begonnen met schrijven, en daar nu dus niet op terug moeten komen.

In 1999 werd AOL, ondertussen eigenaar van The Huffington Post, al eens voor de rechter gedaagd door twee vrijwilligers die chatrooms modereerden. Zij vonden toen dat hun takenpakket veel te innemend was voor vrijwilligers en kregen van de rechter gelijk. AOL betaalde toen een schadevergoeding van 15 miljoen dollar. (NC)

Onze partners