Vlaamse Twitterjournalist gezocht

27/05/10 om 16:05 - Bijgewerkt om 16:05

Moeten ook de Vlaamse media allemaal een 'redacteur sociale media' aanstellen?

Vlaamse Twitterjournalist gezocht

Vanaf deze week heeft de Volkskrant een speciaal aangestelde redacteur sociale media, die het gezicht van de Nederlandse krant moet worden op netwerken als Facebook, Twitter en LinkedIn. Het concept komt overgewaaid uit de Angelsaksische landen, waar bijna alle grote media al een dergelijke redacteur hebben.

Professor communicatiewetenschappen Karin Raeymaeckers (UGent) vindt niet dat de Vlaamse media die buitenlandse voorbeelden meteen moeten volgen.

"Iedereen vist natuurlijk in dezelfde vijver en er wordt steeds meer gebruik gemaakt van zogenaamde user generated content, inhoudelijke bijdragen van het publiek. Dat lijkt allemaal heel mooi, maar het is toch ook een stuk van de achilleshiel van de moderne journalistiek", zegt Raeymakers.

De professor stelt zich vragen bij het waarheidsgehalte en de kwaliteit van nieuws dat sociale media als Facebook en Twitter brengen. "Hoe vaak is koningin Fabiola wel niet ten onrechte dood verklaard de afgelopen tijd?"

Maar een redacteur sociale media zou in de toekomst toch dergelijke uitschuivers juist kunnen voorkomen? Raeymakers is het daar niet mee eens. "Een goede hoofdredacteur waakt erover dat zijn redactie zelf voeling houdt met het publiek en op de hoogte blijft van wat er op de sociale media leeft", zegt ze.

"Daar hoeft geen speciale medewerker voor te worden aangetrokken. Ik houd niet van opsplitsing. Het gevaar bestaat ook nog dat er meer gewicht aan dergelijke fenomenen wordt toegekend dan ze daadwerkelijk verdienen."

(Ielse Broeksteeg)

Lees meer over:

Onze partners