Twitteren met wereldleiders: Herman Van Rompuy

06/04/11 om 16:22 - Bijgewerkt om 16:22

Europees president Herman Van Rompuy gebruikt zijn Twitteraccount om contact te houden met wereldleiders. Hij tweet ook primeurs die door de media gretig overgenomen worden en kan het ook niet laten om af en toe een haiku te tweeten.

Twitteren met wereldleiders: Herman Van Rompuy

Bekend op Twitter (deel 4) Ze hebben niet meer dan 140 tekens nodig om zich uit te drukken. De ene brengt nieuws heet van de naald, de andere deelt gedachten die de moeite van het denken waard zijn. Nog een andere vertelt banale dingen over zichzelf of nog banalere dingen over anderen. Ze hebben één ding met elkaar gemeen: ze worden gevolgd. In een nieuwe reeks stelt Knack.be iedere dag een bekende Twitteraar voor. Vandaag Herman Van Rompuy. Maandag Koen Fillet.

Naam: Herman Van Rompuy
Twittermaam: @euHvR
Twittert sinds: december 2010 en heeft 450 tweets
Aantal volgers: 11.047
Volgt zelf: 85
Tweet: Midden de nacht roept / een uil luid in het ijle. / Haast niemand luistert. #gedichtendag #nacht

Waarom Twittert u? "We kwamen op het idee om tijdens de Europese Raad van december 2010 te Twitteren," zegt Dirk Be Backer, woordvoerder van Herman Van Rompuy. "Twitter liet ons toe om korte, gerichte boodschappen te versturen naar onder andere journalisten. Via Twitter konden we tijdens de Raad waarheidsgetrouwe conclusies en belangrijke discussiepunten de wereld insturen. Voordien was het wachten op het eindresultaat van een zitting, nu kunnen we voortdurend als een soort persagentschap berichten kenbaar maken".

"Het is heel belangrijk om waarheidsgetrouw te berichten en daarom vinden wij Twitter een geweldig medium. We kunnen mensen rechtstreeks op de hoogte brengen van belangrijke gebeurtenissen en op die manier zijn we zeker dat feiten juist verspreid worden."

Wie volgt u zelf?
"We zien Twitter vooral als een manier om zelf informatie te verspreiden, eerder dan er informatie op te zoeken. We hebben niet echt tijd om tweets van anderen te bekijken en die op te volgen. Soms antwoorden we op vragen die volgers ons stellen, al dan niet in een personal message."

"We besteden wel aandacht aan de Twitteracounts van buitenlandse leiders die bij Herman Van Rompuy op bezoek komen, om de ontmoeting in de kijker te zetten. Bij de komst van de Russische president Dimtri Medvedev controleerden we vaak zijn Twitteraccount en werd er wel eens geretweet."

Krijgt u veel respons op Twitter?

"We krijgen heel veel respons op Twitter, het valt op dat heel wat berichten in de pers gebaseerd zijn op onze tweets. We spelen een beetje de rol van een persagentschap en bieden eerstelijnsinformatie."

"De tweet waar we de meeste impact mee scoorden was ongetwijfeld die waar het besluit van het Verdrag van Lissabon in werd opgenomen, tijdens de Europese Raad in december 2010. Op dat moment hadden we een primeur en anderen maakten daar gebruik van om hem op te nemen in hun berichtgeving." (SMG)

Volg Herman Van Rompuy op Twitter

Volg Knack op Twitter


Lees meer over:

Onze partners