Twitter rondt kaap van 500 miljoen gebruikers

01/08/12 om 19:04 - Bijgewerkt om 19:04

500 miljoen mensen maken gebruik van Twitter. De VS voert de landenlijst aan, Indonesië domineert en het Arabisch komt opzetten.

In juni van dit jaar rondde Twitter de kaap van 500 miljoen gebruikers, zo meent Semiocast, een bedrijf dat zich bezighoudt met marketing via sociale media. Door 517 miljoen Twitterprofielen te analyseren, en meer dan een miljard publieke tweets, kon Semiocast ook achterhalen dat 140 miljoen gebruikers uit de Verenigde Staten komen. Brazilië volgt met 40 miljoen Twitteraars. Dat meldt de Washington Post op haar website.

De 500 miljoen gebruikers werd al voorspeld in februari, maar Twitter zelf hield daarover de lippen stijf op elkaar. Andere waarnemers waren daar sceptisch over. Een van de moeilijkheden bij het analyseren van Twitter, is dat valse en/of spamaccounts snel en gemakkelijk kunnen aangemaakt worden. Veel gemakkelijker dan bij Facebook. Dat Semiocast ook de tweets van de onderzochte accounts mee analyseerde, maakt haar cijfers betrouwbaarder dan eerdere.

Indonesië twittert er op los

In de top 20 van twitterende landen staat de VS op een. Brazilië volgt, Japan is derde. Het Verenigd Koninkrijk en Indonesië vervolledigen de top 5 vijf. In de lijst van twitterende steden staat Jakarta, hoofdstad van Indonesië, de eerste. Ook de zesde plaats, Bandung, is voor Indonesië. Tokyo, Londen en het Braziliaanse Sao Paulo zijn nummers twee, drie en vier. Ook al voert de VS de landenlijst aan, de eerste Amerikaanse stad, New York, komt pas vijfde.

Twitteren in het Arabisch

Op nummer tien staat de hoofdstad van Saoedi-Arabië Riyad. De Arabische Lente zindert nog na, meent de Washington Post, en deze tiende plaats wijst erop dat Twitter aan een groeispurt bezig is onder Arabischtaligen. Het Arabisch is de zesde meest gebruikte taal op Twitter, geeft Semiocast mee. In percentages uitgedrukt: 2,8 procent van alle openbare tweets wordt in het Arabisch de wereld in gestuurd.

Een wat trieste plaats is weggelegd voor San Francisco. De geboorteplaats van de tweet telt voor slechts 0.2 procent van alle (geografisch te traceren) tweets. (SD)

Lees meer over:

Onze partners