Tienjarigen "illegaal" op sociale netwerksites

28/04/10 om 16:38 - Bijgewerkt om 16:38

Pas als je dertien bent, mag je een account aanmaken op een sociale netwerksite. Toch heeft bijna de helft van de tienjarigen er al een.

Tienjarigen "illegaal" op sociale netwerksites

Officieel moet je dertien jaar zijn om een account te mogen aanmaken op een sociale netwerksite. Maar uit onderzoek blijkt dat 48,7 procent van de Vlaamse tienjarigen al een profielpagina heeft op een dergelijke site.

Van dat percentage zit 66 procent op Netlog, 39 procent op Facebook, 26 procent op Habbo en 15,6 procent op YouTube. Opvallend is dat 34 procent van die jonge gebruikers hun profiel voor iedereen openbaar stelt. Nog een derde houdt zijn persoonlijke pagina enkel zichtbaar voor vrienden.

Bij de Vlaamse jongeren tussen twaalf en negentien bezit 87 procent een account op een sociale netwerksite. Ook bij hen is Netlog het populairst. Zo'n 74 procent heeft op die site een profiel tegenover 67 procent op Facebook. Van die leeftijdsgroep logt 62 procent minstens eenmaal per dag in op dergelijke sites.

Offline jongeren

Uit deze cijfers lijkt het alsof alle jongeren aanwezig zijn op sociale netwerksites. Daarom wijzen de onderzoekers er op dat de kleine groep "offline jongeren" zeker niet uit het oog verloren mag worden.

De resultaten van het onderzoek werden voorgesteld tijdens de studiedag 'Apestaartjaren'. Het Jeugdwerknet en Graffiti Jeugddienst werkten voor de studie samen met de Universiteit Gent en met het onderzoeksinstituut IBBT.

De steekproef bestond uit 1.725 jongeren tussen 12 en 19 uit het middelbaar onderwijs en 199 kinderen tussen 10 en 11 uit het lager onderwijs. Door middel van enquêtes en interviews peilden de initiatiefnemers naar het mediabezit, mediagebruik en houdingen ten opzichte van nieuwe media bij jongeren.

Lees meer over:

Onze partners