Test-Aankoop: Smartphones ethisch niet verantwoord

20/12/10 om 17:00 - Bijgewerkt om 17:00

De prijzenoorlog tussen de producenten van de geavanceerde gsm's heeft volgens de consumentenorganisatie desastreuze gevolgen voor het milieu.

Test-Aankoop: Smartphones ethisch niet verantwoord

© Thinkstock

De prijzenoorlog tussen producenten van smartphones heeft desastreuze gevolgen voor het milieu. Dat stelt consumentenorganisatie Test-Aankoop na een onderzoek.

Smartphones vervangen steeds meer de gewone gsm's en worden almaar goedkoper. Ze worden echter gemaakt met materialen die slecht zijn voor het milieu en worden bovendien bijna nooit gerecycleerd, aldus Test-Aankoop.

Voor de productie van de toestellen zijn een aantal schaarse metalen en mineralen, zoals goud en palladium, nodig. Dat zorgt voor conflicten in de gebieden waar die grondstoffen worden gewonnen, voornamelijk op Afrikaanse bodem.

Test-Aankoop wilde ook een onderzoek voeren naar de werkomstandigheden in de fabrieken, maar kreeg slechts toegang tot vestigingen van LG en Samsung. Onder meer Apple, Sony Ericsson en Nokia weigerden hun deuren te openen.

De consumentenorganisatie kent Samsung de onderscheiding van meest verantwoorde keuze toe. De producent heeft de voorbije jaren heel wat inspanningen gedaan voor zowel het milieu als voor zijn arbeiders, aldus Test-Aankoop.

Onze partners