Telenet snijdt in aantal tv-zenders

10/01/12 om 08:04 - Bijgewerkt om 08:04

Vanaf april haalt Telenet een flink aantal televisiezenders uit het analoge basisaanbod.

Telenet zal vanaf april een groot aantal televisiezenders uit het analoge basisaanbod halen, zo schrijft De Morgen. Ze blijven wel beschikbaar in het digitale aanbod.

Hoeveel televisiezenders verdwijnen, hangt af van zendgebied tot zendgebied. Er zullen gemiddeld overal zo'n vijf zenders geschrapt worden. In Limburg gaan er zelfs tien zenders voor de bijl.

De geviseerde zenders zijn zenders die niet of nauwelijks bekeken worden, weet De Morgen, zoals Rai, de Italiaanse openbare omroep, en de Duitse zenders.

Te duur

Telenet moet aan die zenders heel veel auteursrechten betalen, wat niet in verhouding staat tot de kijkdichtheid van die zenders, zegt De Morgen.

Capaciteit

Analoge zenders nemen daarenboven ook veel meer capaciteit in op de kabel dan digitale. Door de explosieve toename van video kijken op het internet, staat die capaciteit sowieso al onder druk.

Derde kanaal VRT

Andere reden voor de beslissing is de lancering van het derde kanaal van de VRT: Canvas en Ketnet krijgen vanaf 1 mei een eigen kanaal.

De wijzigingen zijn al voorgesteld aan de programmaraad van Telenet. Daarin zetelen vooral politieke vertegenwoordigers van de voormalige gemengde intercommunales. (SD)

Lees meer over:

Onze partners