Tekort aan ingenieursstudenten

© ImageGlobe

Agoria luidt nog maar eens de alarmbel: er zijn te weinig ingenieursstudenten. Dit academiejaar gooit de federatie van de technologische sector een barometer in de strijd.

De afgelopen twintig jaar is het aantal ingenieursstudenten gehalveerd. Afgelopen academiejaar startten er in totaal amper 6343 technologiestudenten. Goed de helft van hen behaalt ook daadwerkelijk een diploma als ingenieur of ICT’er. Dat betekent dat er jaarlijks zo’n 700 ingenieurs te weinig afstuderen. Agoria, de federatie van de technologische industrie, wijst al enkele jaren op dat nijpende tekort en gooit deze week een onlinebarometer in de strijd. Die registreert elke nieuwe student die zich inschrijft voor de studies industriële wetenschappen en technologie, ingenieurswetenschappen, en informatie- en communicatietechnologie (ICT).

Agoria roept op tot actie. ‘Die diploma’s garanderen nochtans werk’, zegt Wilson De Pril, directeur-generaal van Agoria Vlaanderen. ‘Het is onze indruk dat jongeren te weinig geïnformeerd worden over de toekomstkansen van hun diploma. De cijfers van de VDAB tonen dat ook. Jaarlijks beginnen zo’n 2500 gediplomeerde jongeren aan een herscholing. Ze raken nergens aan de bak met hun diploma, en dat leidt tot heel wat frustratie op de arbeidsmarkt. Men zou jongeren dus beter wegwijs moeten maken in de mogelijkheden van een technologisch diploma, en wetenschap moeten linken aan populaire thema’s. Jongeren zijn bijvoorbeeld erg geëngageerd als het over milieu en energie gaat. Wel, de oplossingen voor die uitdagingen liggen in technologie en innovatie.’

Volgens professor Ferderik Anseel, hoofd van Vigor (Innovation Research Group), is het helemaal niet zo dat jongeren minder interesse hebben voor een technologische studierichtingen. Alleen is het voor de overgrote meerderheid geen optie. Universitaire ingenieursstudies vereisen volgens Anseel een IQ van rond de 125. Slecht 5 procent van de mensen heeft die intellectuele capaciteit. ‘Het probleem is eerder omgekeerd’, meent De Pril. ‘Door ingenieursstudies voor te stellen als richtingen voor de intellectuele happy few, haken veel studenten af. Je hoeft heus geen Einstein te zijn om te slagen. Een goede dosis verstand en motivatie volstaan.’

Agoria heeft een aantal voorstellen klaar om jongeren naar technologische richtingen te duwen. Meer technologie in het secundair onderwijs, bijvoorbeeld, of een tv-reeks over ingenieurs. ‘Het groeipotentieel zit vooral bij meisjes’, aldus De Pril. ‘Vandaag is maar 15 procent van de ingenieursstudenten vrouwelijk, terwijl vrouwen aan universiteiten en hogescholen in de meerderheid zijn. Sowieso moeten er ingenieurs bij komen. We leven in een technologische, digitale wereld. Onze welvaart hangt ervan af.’ (JV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content