Student ontwikkelt gsmtechnologie voor doven

© Thinkstock

Door een aanpassing van het besturingssysteem Android op smartphones, kunnen tekst en geluid omgezet worden in beelden voor doven en slechthorenden.

Masterstudent Industriële Wetenschappen Laurens Van Acker (HoGent) ontwikkelde de technologie in het kader van zijn afstudeerwerk: ‘Dove en slechthorende kinderen vangen de gesproken communicatie onvoldoende op door hun beperking.’

‘Ze beschikken meestal over een beperkte taal- en woordenschat om wat ze horen te begrijpen. Het complexe taalaanbod uit de omgeving wordt vaak niet begrepen’, aldus Van Acker.

Uit onderzoek bleek dat doven graag nieuwe technologie willen gebruiken om de communicatie met horende personen te verbeteren. ‘Maar tot nu toe waren er nog geen volwaardige communicatiehulpmiddelen om die problemen te reduceren’, klinkt het.

Spraak- en tekstherkenning
De student ontwikkelde in opdracht van de UGent-onderzoeksgroep Wireless & Cable (INTEC) een communicatiehulp op het besturingssysteem Android, dat draait op meer dan de helft van de momenteel verkochte smartphones.

Via spraakherkenning en tekstherkenning kunnen geluid en tekst worden ingegeven op de gsm of geselecteerd uit internetpagina’s, e-mail of sms-berichten. Daarna wordt de tekst en het geluid omgezet naar relevante plaatjes en filmbestanden, onder meer afkomstig van internetdiensten Flickr, YouTube, Google Image Search en Vimeo.

Taalachterstand

Op verschillende manieren wordt de context uit een zin gehaald, zodat het juiste verduidelijkende materiaal kan worden gevonden. Hints bij de afbeeldingen verduidelijken woorden die niet direct visueel uitgelegd kunnen worden.’

Volgens Van Acker kunnen smartphones in de toekomst ook een hulp betekenen voor mensen met een taalachterstand. (Belga/SD)

Meer informatie over het project op www.communicatiehulp.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content