Speechen met virtuele beelden

19/12/11 om 14:24 - Bijgewerkt om 14:24

Flans je al eens een powerpoint in elkaar? Of moet je soms spreken voor een groot publiek? Misschien is augmented reality straks ook jouw favoriete presentatietechnologie.

De CEO van Statoil, een Noorse gas- en olieproducent, is alvast mee met de nieuwste hoogtechnologische snufjes. Toen hij zijn 30.000 onderdanen een nieuwe bedrijfsvisie wilde meedelen, organiseerde hij een live gestreamd evenement. Alle wereldwijde medewerkers konden zo minstens via webcam aanwezig zijn om zijn boodschap te aanhoren. Vanop 120 locaties volgden ze de speech van hun grote baas. Niet meteen sfeervol, zou je denken. Maar van de nood, werd een Deugd met grote D gemaakt.

Om zijn woorden kracht bij te zetten, modelleerde Jack Morton namelijk alle vernieuwingen en liet hij ze in augmented reality toevoegen aan de videobeelden. Onderstaand filmje bewijst hoe indrukwekkend een dergelijk staaltje innovatie kan zijn. Tegelijk zie je een ander euvel opduiken. De spreker valt bezwaarlijk zelfzeker te noemen. Soms blikt hij zelfs ronduit angstig de camera in. Heel begrijpelijk als je je voorstelt dat hij tijdens zijn hele speech tegen een schijnbaar ongeïnteresseerd publiek zit te praten. Wie het evenement lijfelijk bijwoonde, keek tenslotte niet naar hém, maar naar de displays met de videomontage. Bovendien ziet hij zelf vanzelfsprekend geen enkele animatie écht verschijnen. De zorgelijke blik bij de aankomst van pakweg de cyberhelicopter, verraadt allicht onzekerheid over zijn thans gekozen podiumplaats. Een meter te weinig naar rechts en die snuit botst straks met zijn oor. Meteen goed voor 30.000 lachsalvo's over de hele wereld, dat spreekt.

Respect dus, voor deze moedige man en een les voor alle schuchtere sprekers met zero-oogcontact speechfantasieën. U weet wat u te doen staat!

Tina Stroobandt / Jusbox.be

Lees meer over:

Onze partners