Reacties op de iPhone 5: Degelijk, maar saai

14/09/12 om 00:20 - Bijgewerkt om 00:20

Een dag nadat Apple in San Francisco de nieuwe iPhone voorstelde, zijn de eerste reacties binnen: het toestel is goed, maar lang niet revolutionair.

Reacties op de iPhone 5: Degelijk, maar saai

© Reuters

Dat is een teleurstelling voor velen. Van Apple wordt namelijk een ietsje méér verwacht. Het bedrijf dat de wereld de MacIntosh, de iMac, iPod, iPhone, de iPad en de supperdunne laptop bracht, moet vernieuwen, anders is het niet goed genoeg.

De iPhone 5 - langer, dunner, sneller en met een groter scherm - wordt in de gespecialiseerde pers dan ook op gemengde gevoelens onthaald. Wat overigens niet wegneemt dat niemand eraan twijfelt dat er ook van deze iPhone weer vele miljoenen over de toonbank zullen gaan.

In de New York Times vestigt technologieblogger David Pogue er de aandacht op dat zowat alles al vooraf uitgelekt was over de nieuwe iPhone. Toch vindt hij het geheel groter dan de som van de delen: "Apple heeft zich geconcentreerd op wat belangrijk is als je een smartphone wil: grootte, vorm, materialen, geluidskwaliteit, camerakwaliteit en snelheid van bediening en dataoverdracht - en dat is goed."

Geen grote sprong voorwaarts

Heel wat reporters die erbij waren op de zoals steeds met veel poeha gepaard gaande productlancering is San Francsico, merken echter op dat er niet veel nieuws onder de zon is. Wired vindt de iPhone 5 tegelijkertijd saai en fantastisch:

"De iPhone 5 is de beste smartphone ter wereld. Hij heeft topklasse-hardware, een snelle A6-processor en een verbazingwekkend 4 inch-scherm. Het nieuwe besturingssysteem is bijzonder gepolijst. En het ultradunne chassis van glas en aluminium is een triomf van industrieel design."

En toch is de iPhone 5 ook dodelijk saai, vindt Wired. "Op de een of andere manier is hij net zo opwindend als een ritje tegen dertig kilometer per uur door en nette buurt op een redelijk uur van de dag. Hij zal uw leven niet veranderen. Hij zal u zelfs geen radicaal andere ervaring geven."

Dezelfde teneur is te horen bij The Wall Street Journal. Volgens de doorgaans zeer goed over Apple ingelichte zakenkrant zit de iPhone 5 weliswaar vol nieuwigheden. "Het toestel is dunner en heeft een groter scherm. Het kan 4G-datanetwerken aan en heeft een snellere chip. De virtuele assistente Siri is gegroeid."

Maar slechts weinigen zien het nieuwe toestel als een grote sprong voorwaarts, stelt The Wall Street Journal. "Bovendien mist de iPhone 5 dingen die standaard zijn geworden voor andere smartphones, zoals de mogelijkheid om te betalen met je gsm en nog grotere schermen."

Geen risico's

Nog scherper is de hippe technologieblog The Verge. "Saai maakt niet eens duidelijk wat er gebeurd is met de iPhone 5. De nieuwe iPhone is timide. Apple heeft weinig of geen risico's genomen. Van op afstand is het moeilijk om het verschil te zien tussen de iPhone 5 en de iPhone 4S."

Heel wat kritiek komt er op de nieuwe dataplug, die kleiner is dan degene die Apple gebruikte sinds de eerste iPod in 2001. Die zal ervoor zorgen dat de iPhone niet meer compatibel is met allerlei randapparatuur. Apple heeft wel een tussenstukje klaar, maar dat kost in de VS 30 dollar (23 euro).

Op de website Slate is de toonaangevende technologiecriticus Farhad Manjoo daar vernietigend over. "Deze ontzettend vervelende nieuwe plug zal de verkoopscijfers van de iPhone 5 geen kwaad doen. Maar ze blijft onzin en ze zegt veel over Apple's overtuiging dat de mensen die de gadgets van het bedrijf kopen wandelende kassa's zijn. Dus nee, dit is niet de beste iPhone ooit. Anders zou Apple er niet zijn trouwste klanten me genaaid hebben." (TV)

Lees meer over:

Onze partners