Patentenoorlog Apple-Samsung gaat naar hoogtepunt

30/07/12 om 23:05 - Bijgewerkt om 23:05

In een Amerikaanse rechtbank gaat de oorlog tussen Apple en Samsung naar een hoogtepunt. Beide technologiereuzen beschuldigen elkaar van patentenschendingen. Op het spel staan miljarden dollars.

Patentenoorlog Apple-Samsung gaat naar hoogtepunt

© Reuters

De langverwachte rechtszaak over octrooigeschillen tussen Apple en Samsung is maandag in Californië begonnen met de selectie van tien juryleden gevolgd door de openingspleidooien.

Volgens Amerikaanse media begonnen de advocaten van beide smartphone-producenten meteen een discussie over bewijsmateriaal dat Samsung aan het begin van het proces wilde inbrengen. Apple en Samsung beschuldigen elkaar over en weer van schending van patenten bij hun smartphones en tabletcomputers.

Schadevergoeding van 2,5 miljard dollar
Voor de rechtbank in Californië eist Apple een schadevergoeding van meer dan 2,5 miljard dollar van Samsung. De Amerikaanse zaak is een voorlopig hoogtepunt in de wereldwijde strijd om octrooirechten tussen beide technologiegiganten. In meerdere landen voeren Apple en Samsung inmiddels rechtszaken.

Apple beschuldigt het Zuid-Koreaanse bedrijf van inbreuk op modelrechten en octrooien van de iPhone en iPad. Samsung op zijn beurt beschuldigt het Amerikaanse concern van schending van patenten op draadloze communicatie.

iPhone afgekeken?

Samsung wil onder andere uitpakken met afbeeldingen van vroege prototypes van de Ipad en de iPhone. Het Koreaanse bedrijf zal argumenteren dat Apple het ontwerp van dat laatste toestel stal van Sony.

De afbeeldingen werden de jongste dagen publiek en zorgden voor een hype op technologiewebsites. Apple ontwikkelt zijn producten in de grootste geheimhouding. De prototypes gaven dan ook een nooit geziene inkijk in het designproces van de technologiereus uit Californië.

Voordeel Apple

Hoewel de uitkomsten van de procedures in Europa en Australië tot nu toe wisselend zijn, lijkt Samsung in de Amerikaanse zaak in het nadeel. Rechter Lucy Koh, die de zaak voor de rechtbank in San Jose voorzit, heeft eerder twee keer een voorlopig verbod opgelegd voor de verkoop in Amerika van Samsung's Galaxy tablet en de Galaxy Nexus smartphone. (Belga/TV)

Lees meer over:

Onze partners