Over drie jaar rijden we in een robotauto

18/09/13 om 10:45 - Bijgewerkt om 11:11

Auto's die zichzelf besturen, zijn zo goed als klaar om de wegen te veroveren. Volgens autoproducent Tesla rijden we in minder dan drie jaar in een robotauto.

Over drie jaar rijden we in een robotauto

Tesla Motors is vandaag vooral bekend om zijn elektrisch aangedreven sportauto's. Tesla mengt zich nu in de strijd rond de robotauto. © BELGA

In minder dan drie jaar zullen er auto's op de weg rijden die zichzelf kunnen besturen. Met die voorspelling komt de elektrische autoproducent Tesla Motors. Dat schrijft The Financial Times woensdag.

De CEO van de Amerikaanse autoproducent, uitvinder Elon Musk, bevestigt in de krant dat zijn bedrijf zich ook in de strijd om de robotauto heeft gemengd.

Schadeclaims

Ook Nissan, Audi en Google zijn bezig met het ontwikkelen van robotauto's. Google startte drie jaar geleden al met het ontwikkelen van een dakcilinder die obstakels om zich heen kan constateren en daarop kan inspelen.

Maar het Amerikaanse tech-bedrijf ondervindt problemen met de productie omdat geen fabrikant de wagens wil bouwen. Veel fabrikanten zijn bang voor claims als de robotauto's op de openbare weg brokken maken. Bovendien zijn niet alle fabrikanten overtuigd van het werkelijke nut van een robotauto.

Automatische piloot

Maar Tesla laat zich niet door obstakels afschrikken. Binnen drie jaar zegt de futuristische autoproducent de zelfrijdende auto's op de weg te hebben.

Musk benadrukt dat het hier niet gaat om volledig onbestuurde auto's. Zijn bedrijf wil gebruikersgemak bieden aan autorijders die voor bijna alle handelingen op de weg de 'automatische piloot' aan kunnen zetten.

Servaas van der Laan / Elsevier

Lees meer over:

Onze partners