Ook Android-telefoons houden verplaatsingen bij

22/04/11 om 10:26 - Bijgewerkt om 10:26

Ook het besturingssysteem Android van Google weet graag waar u zich bevindt.

Ook Android-telefoons houden verplaatsingen bij

© Reuters

Ook mobiele telefoons die draaien op het besturingssysteem Android van Google houden de bewegingen van hun gebruikers

bij, zij het voor een kortere periode dan dat het geval is bij de iPhone van Apple.

Dat hebben de Wall Street Journal en The Guardian gemeld op basis van bevindingen van informatica-experts. De Wall Street Journal citeert de Amerikaan Samy Kamkar, een voormalige piraat die naam maakte toen hij in 2005 de website MySpace lam legde, terwijl The Guardian zich beroept op de Zweed Magnus Eriksson.

Woensdag publiceerden twee Britse onderzoekers een studie waaruit bleek dat Apple in zijn nieuwe beheerssysteem voor de iPhone en de iPad een functie had ingebouwd die regelmatig aan het bedrijf de verplaatsingen van het toestel, en dus van de gebruiker, doorstuurt.

Volgens de twee kranten houden ook Android-toestellen het doen en laten van de gebruiker bij, al gaat het hier enkel om de gegevens van de 50 laatste mobiele telefoonantennes en de 200 laatste wifi-netwerken waarmee het toestel van de gebruiker gecommuniceerd heeft.

Bij Apple worden de verplaatsingen van de gebruiker daarentegen een jaar lang bijgehouden. Bovendien worden de verzamelde gegevens van de Android-mobieltjes niet doorgestuurd naar Google, wat wel het geval is bij Apple, aldus The Guardian. Het is overigens nog altijd niet duidelijk wat er vervolgens met de gegevens gebeurt, als er überhaupt al iets mee gebeurt. (Belga)

Lees meer over:

Onze partners