Nieuwe sociale netwerksites veroveren de markt

13/04/11 om 13:32 - Bijgewerkt om 13:32

Het agentschap voor sociale media Ignite becijferde het gebruik van sociale netwerksites. Ze stelden een lijst op met de vijf sociale netwerksites die op dit moment aan het boomen zijn.

Nieuwe sociale netwerksites veroveren de markt

Opvallend is dat de netwerksites die het goed doen, over het algemeen helemaal nog niet bekend zijn in België. Daarom brengen we een overzicht van de top vijf. Wat voor websites zijn dit, en waarvoor kun je ze gebruiken.

1: Tumblr

Tumblr is een blogsysteem. Dat wil zeggen dat je op deze website berichten kan delen met de hele wereld. Je geeft ook het soort bericht aan dat je pucliceert: foto, film, tekst, een enkele quote, ...

Je kan Tumblr zien als een mengeling tussen klassieke blogs en Twitter. Je kan dus, net zoals op Twitter, aanvinken welke personen je interessant vindt. Hun berichten verschijnen dan in chronologische volgorde in een nieuwsoverzicht, elke keer als je je aanmeldt. Het voordeel tegenover Twitter is dat je niet beperkt bent tot 140 tekens, maar dat wil ook zeggen dat je nieuwsoverzicht soms vol lange berichten staat, wat niet erg overzichtelijk is.

Handig aan Tumblr is ook dat je kunt 'rebloggen'. Als je een blogbericht van iemand anders interessant vindt, kun je dat delen met al jouw volgers.

2: Weibo

Deze website heeft op twee jaar tijd 100 miljoen geregistreerde gebruikers verzameld. En het aantal groeit nog. Volgens sommige bronnen zouden er elke maand 10 miljoen gebruikers bijkomen.

Weibo is de blogdienst van het Chinese internetportaal SINA en kan gezien worden als de Chinese variant van Twitter. In China is Twitter verboden, dit gelijkaardig alternatief wordt in het oog gehouden door een honderdtal personeelsleden van SINA, zodat er geen 'anti-Chinese content' op de website zou verschijnen.

3: Reddit

Reddit is een woordspeling, afgeleid van red it (Engels voor 'gelezen') en edit (Engels voor 'aanpassen').

De website wordt gebruikt als nieuwssite. Je kan zelf artikels posten en artikels van andere mensen gaan lezen. Met een pijltjessysteem kun je aangeven welke artikels je interessant vindt, zo kun je zelf een nieuwsoverzicht samenstellen met al het nieuws dat je zelf wilt weten.

Op Reddit heb je geen persoonlijk nieuwoverzicht. Je ziet dus bovenaan staan wat de meeste gebruikers hebben aangegeven als interessant. Doordat de website vooral in de Verenigde Staten wordt gebruikt, bevat het nieuwsoverzicht dus hoofdzakelijk Amerikaans nieuws. Daarom wordt het minder gebruikt in Europa.

4: StumbleUpon

Deze website kun je gebruiken als een toepassing. Je geeft aan welke sites je interessant vindt. Als je een site hebt aangevinkt, kun je zien welke gebruikers deze site nog aanraden. Je kan ook zien hoeveel gemeenschappelijke sites je aanraadt met andere gebruikers, en zo dus mensen vinden met dezelfde interesses. Zo kom je ook vanzelf op nieuwe websites terecht. Het concept waarop je websites deelt heet 'social bookmarking'.

5: Linkedin

Linkedin is waarschijnlijk de bekendste website van deze top vijf. Het werkt een beetje als Facebook, alleen wordt je op Linkedin geen vrienden van elkaar, maar 'professionele relaties'. Je geeft dus aan in welke branche en voor welk bedrijf je werkt, en je kan via de website op zoek naar mensen die met hetzelfde bezig zijn. Je professionele relaties kunnen je ook in contact brengen met mensen. Dat is wat de website voor veel professionelen interessant maakt. In de Verenigde Staten wordt Linkedin op verschillende plaatsen al gebruikt door bedrijven om nieuwe mensen aan te werven.

De cijfers

De cijfers in deze grafiek geven weer hoe vaak de sociale netwerksites opgezocht werden op Google. Er staan geen cijfers bij, want Google geeft de cijfers mee als volgt: de dag waarop de zoekterm (bijvoorbeeld Tumblr) het meeste werd opgezocht, geeft Google het label '100' mee. Alle cijfers daartussen komen op de juiste schaal tussen honderd en nul te staan.

Nico Cardone

Onze partners