Mobiele telefoons dodelijk voor bijen?

30/06/10 om 15:17 - Bijgewerkt om 15:17

Volgens een Indisch onderzoek zijn mobiele telefoons mogelijk mede verantwoordelijk voor de terugval van bijenpopulaties in sommige plaatsen op aarde.

Mobiele telefoons dodelijk voor bijen?

In het Verenigd Koninkrijk zijn de bijenpopulaties vorig jaar met 17 procent teruggevallen, en in de Verenigde Staten zelfs met bijna 30 procent, meldt CNN.

De voornaamste verklaringen daarvoor zijn parasitaire mijten, pesticiden en de effecten van klimaatverandering.

Maar volgens onderzoekers van de Panjab University in Chandigarh, Noord-India, zijn ook mobiele telefoons deels verantwoordelijk voor het verdwijnen van de bijen.

Voor hun studie hingen de onderzoekers een mobiele telefoon aan een bijenkorf en zetten het toestel tweemaal per dag voor vijftien minuten aan.

Na drie maanden bleken de bijen geen honing meer te produceren, legde de koningin tot de helft minder eitjes en was de omvang van de populatie in de korf dus dramatisch gereduceerd.

Bioloog Andrew Goldsworthy van het UK's Imperial College in Londen zegt aan CNN dat bijen zich oriënteren met behulp van magnetische velden. De stralingen van mobiele telefoons en zendmasten verstoren dat, zodat de bijen hun weg naar de korf niet terugvinden.

Lees meer over:

Onze partners