Met de trein van Londen naar Peking in twee dagen

22/03/10 om 16:52 - Bijgewerkt om 16:52

Bron: Sportmagazine

China wil een netwerk bouwen voor hogesnelheidstreinen naar Europa. De treinen zullen meer dan 320 kilometer per uur rijden.

China wil een netwerk bouwen voor hogesnelheidstreinen naar Europa. De treinen zullen meer dan 320 kilometer per uur rijden. Daardoor zal een treinrit van Londen naar Peking slechts twee dagen duren.

Momenteel onderhandelt China met zeventien landen over het plan. Als alles goed verloopt, zou het netwerk klaar moeten zijn binnen tien jaar.

Er zouden drie spoorverbindingen komen waarvan de eerste gebruik maakt van de Kanaaltunnel om passagiers te vervoeren van Londen naar Peking.

Een tweede lijn zou via Rusland reizen naar Duitsland en andere Europese landen. De laatste verbinding richt zich meer naar het zuiden voor verbindingen met Vietnam, Thailand, Myanmar en Maleisië.

Volgens Wang Mengshu, consultant van het project voor de Chinese hogesnelheidstreinen, waren het de andere landen die hulp vroegen om een dergelijk spoorwegennet aan te leggen omdat China beschikt over de nodige kennis en technologie.

Financiering

Maar vanwaar komt het geld voor dit project? Wang zegt dat China overheidsgeld zal gebruiken en zal lenen bij de banken. Maar de spoorwegen zullen ook fondsen proberen te verweren van de private sector.

De landen waardoor de spoorverbindingen zullen lopen, moeten ook een duit in het zakje doen. Maar China wil liever dat ze betalen met natuurlijke bronnen in plaats dat ze zelf geld investeren in het project.

Harmony Express

Momenteel is China bezig met een project om de binnenlandse spoorwegen uit te breiden. Bedoeling is om minstens 30.500 kilometer nieuwe spoorverbindingen aan te leggen in de komende vijf jaar. Hogesnelheidstreinen zullen zo alle grote steden met elkaar verbinden.

Vorig jaar stelde China nog 's werelds snelste trein voor. De Harmony Express, die de steden Wuhan en Guangzhou verbindt, haalt een topsnelheid van 400 kilometer per uur en legt de afstand van 1.000 kilometer af in drie uur.

Onze partners