Man claimt belang van 84 procent in Facebook

13/07/10 om 13:54 - Bijgewerkt om 13:54

Paul Ceglia uit New York heeft Facebook-oprichter Mark Zuckerberg aangeklaagd. De man claimt recht te hebben op 84 procent van de aandelen en van de winst van het bedrijf.

Man claimt belang van 84 procent in Facebook

© EPA

Ceglia stelt dat hij in 2003 een contract afsloot met toenmalig Harvard-student Zuckerberg voor het ontwikkelen van een website die uiteindelijk het huidige Facebook werd.

Volgens de aanklacht had Ceglia recht op 1000 dollar aan vergoedingen plus een belang van 50 procent in het eindproduct, dat Zuckerberg later lanceerde als TheFacebook.com.

Zuckerberg zou aan Ceglia nog een extra procent geven voor elke dag dat de ontwikkeling duurde, waardoor de claim uitkomt op 84 procent.

Aanvechten

Facebook noemt de klacht 'frivool' en stelt dat ze nergens op gebaseerd is. "We zullen ze met alle middelen aanvechten", aldus een woordvoerder.

Een rechter heeft Facebook tijdelijk verboden om te handelen in activa, maar dat zal volgens de sociale netwerksite geen invloed hebben op de activiteiten van het bedrijf.

Ceglia ligt overigens zelf juridisch onder vuur wegens fraude. Als eigenaar van een bedrijfje zou hij vorig jaar voor 200.000 dollar aan orders niet geleverd hebben.

Populair

Facebook is uitgegroeid tot een van de populairste sociale netwerken ter wereld, met meer dan 400 miljoen gebruikers, en zou 6,5 miljard dollar (5,2 miljard euro) waard zijn.

Het vermogen van de 26-jarige Zuckerberg wordt geschat op 4 miljard dollar (3,2 miljard euro).

Lees meer over:

Onze partners